Έντονες επιφυλάξεις εκφράζουν στην πλειοψηφία τους δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ σε δήμους της Αττικής για το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, οι διαφωνίες εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια δείπνου που παραχώρησε χθες στην ταβέρνα «Τηλέμαχος» στην Κηφισιά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και του γραμματέα Αποκεντρωμένης...
Διοίκησης Αττικής και γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Δημήτρη Καλογερόπουλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 18 δημάρχους και πρώην δημάρχους που ήταν παρόντες, μόλις τέσσερις δήλωσαν υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος με το ενιαίο ψηφοδέλτιο και το 42%, αναφανδόν κατά ήταν πέντε δήμαρχοι, ενώ περισσότερες ή λιγότερες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι υπόλοιποι εννέα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε προβληματισμένος, αφήνοντας μόνο τον (κατά τα φαινόμενα, εμπνευστή) Δ. Καλογερόπουλο στη στήριξη της πρότασής του.
Όσο για τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, αρκέστηκε σε μία γενική αναφορά για την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε ρήξεις και να στείλουμε μήνυμα αξιοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέξει υποψηφίου εκτός κομματικών μηχανισμών.»
Οι υπέρ, οι κατά και οι επιφυλακτικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, Βριλησσίων, Κώστας Ιωαννίδης, Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος, Δάφνης-Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Ηρακλείου,Βασίλης Βαλασόπουλος, Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Παπάγου-Χολαργού, Βασίλης Ξύδης Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, Φιλοθέης-Ψυχικού,Παντελής Ξυριδάκης, Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης, Ωρωπίων, Γιάννης Οικονομάκος, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ηλιούπολης, Γιάννης Αναγνώστου,Μοσχάτου-Τάυρου, Βασίλης Σπανάκης, και Χολαργού-Παπάγου, Δημήτρης Νικολάου.
Από αυτούς:
Υπέρ εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Χαλανδρίου, Γ. Κουράσης, Χαϊδαρίου, Δ. Μαραβέλιας και Ωρωπίων, Γ. Οικονομάκος, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Π. Χαροκόπος
Επιφυλακτικοί ήταν οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, Ηρακλείου, Β. Βαλασόπουλος, Βύρωνα, Ν. Χαρδαλιάς, Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκης, Παπάγου-Χολαργού, Β. Ξύδης, Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, Παλαιού Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Π. Ξυριδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Δ. Νικολάου.
Κατά ήταν οι δήμαρχοι Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, Βριλησσίων, Κ. Ιωαννίδης, Γαλατσίου, Κ. Τσίρος, Δάφνης-Υμηττού, Μ. Σταυριανουδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Β. Σπανάκης.
Τρεις οι βασικές επιφυλάξεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βασικές επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι δήμαρχοι ήταν:
- Πως θα διοικηθεί ο δήμος, καθώς με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, ακόμη κι αν δοθεί μπόνους στο δήμαρχο, σε πολλές περιπτώσεις η δημοτική Αρχή δεν θα έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως λένε στηνaftodioikisi.gr δήμαρχοι που ήταν παρόντες «σε αυτό το θέμα δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις».
-Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν το δήμαρχο με τον οποίο κατεβαίνουν («δεν θα δίνουν καν το ψηφοδέλτιό μας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά), με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δημάρχων.
-Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο, απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία στην κοινωνία για να διοικηθεί ο δήμος, κάτι στο οποίο δεν βοηθάει το 42%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ