Σημαντικά Νέα

Εξαιρετικός ο φετινός τρύγος, αλλά με τα γνωστά αγκάθια λέει ο ΣΕΟ

«Το δροσερό καλοκαίρι δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας εξαιρετικής χρονιάς από πλευράς ποιότητας για τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας, ωστόσο οι δύο πιο χαρακτηριστικές δυσκολίες της φετινής χρονιάς έχουν να κάνουν αφενός με τις αδυναμίες ρευστότητας των οινοποιητικών επιχειρήσεων και αφετέρου με τα προβλήματα της παραοικονομίας στον αμπελοοινικό τομέα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), σχετικά με τις προοπτικές και του φετινού τρύγου.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «Οι χαρακτήρες κάθε αμπελουργικής ζώνης ...   καθώς και κάθε αμπελοτεμαχίου θα εκφραστούν με ξεχωριστό τρόπο. Ποσοτικά επίσης η χρονιά εμφανίζεται καλή, με μικρά μόνο τοπικά προβλήματα όπως π.χ. τοπικοί παγετοί, χαλάζι ή ισχυροί άνεμοι».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Οι δύο πιο χαρακτηριστικές δυσκολίες της φετινής χρονιάς έχουν να κάνουν αφενός με τις αδυναμίες ρευστότητας των οινοποιητικών επιχειρήσεων και αφετέρου με τα προβλήματα της παραοικονομίας στον αμπελοοινικό τομέα.

Ενώ δηλαδή τα σύννομα οινοποιεία υπακούουν σε πολλαπλούς κανόνες παραγωγής και εμπορίας, η παράνομη διακίνηση σταφυλιών και άλλων προϊόντων διευρύνεται χωρίς κανέναν έλεγχο.

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες επικεντρώνονται στα νομίμως λειτουργούντα οινοποιεία ενώ ειδικότερα, οι παραγωγοί παράνομου τσίπουρου συλλέγουν χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο οινοποιήσιμα σταφύλια πριν καν οινοποιηθούν! Στη συνέχεια η πορεία είναι γνωστή: παράνομη ή υπερβάλλουσα απόσταξη, παράνομη και φοροδιαφεύγουσα διακίνηση… «αγνού» προϊόντος, επικίνδυνου πολλές φορές για την υγεία.

Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός, κόβει τα πόδια των σύννομων οινοποιείων, τα οποία υπόκεινται σε αυστηρές νομοθετικές και οικονομικές ρυθμίσεις και τα οποία στηρίζουν τόση την υγιή οικονομία όσο και τις εξαγωγές οίνου.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν είναι δυνατόν να κινείται στον αμπελουργικό τομέα στηριζόμενη σε δύο βάρκες μία της παραοικονομίας και μία της σύννομης παραγωγής.

Είναι απορίας άξιον πως τα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Οικονομικών), αφήνουν χωρίς ελέγχους μία τέτοια εξέλιξη, η οποία εξάλλου στερεί το Δημόσιο από έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την συνακόλουθη φοροδιαφυγή…

Η παραγωγή και εμπορία τσίπουρου για το καλό όλων, πρέπει να ελεγχθεί και η εμπορία του σταφυλιού πρέπει να γίνεται πάντοτε και σε όλες τις περιπτώσεις με συνοδευτικά έγγραφα και όχι μόνον όταν κινούνται προς τα σύννομα οινοποιεία του τομέα».  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.