Σημαντικά Νέα

Ως 31 Αυγούστου για εκκρεμότητες ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ

Παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου στους παραγωγούς προκειμένου να καταθέσουν την ασφαλιστική τους εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2012, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχετική τροποποιητική απόφαση.
Η απόφαση υπ’ αριθμό 915/91988, που υπογράφουν ο αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφορά την «Τροποποίηση − συμπλήρωση της αριθμ. 425/42522/20−5−2013 (ΦΕΚ Β 1239) κοινής υπουργικής απόφασης, «Διαδικασία υποβολής της ετήσιας...    
Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α 160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και Ασφαλιστική Ενημερότητα».
Πιο αναλυτικά, η απόφαση ορίζει τα εξής:
«Ειδικά για το έτος 2012, το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλεται μέχρι την 31η Αυγούστου 2013, μετατιθεμένων αναλόγως των προθεσμιών του άρθρου 5 της αριθμ. 136/14062/4−2−2013 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 290/Β/13−2−2013 – Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΛ.Γ.Α.). Ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. και για οποιoδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. στην Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ, με τον κωδικό ΜΠ 712, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2012 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».


Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές
Υπολογισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς
Η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται, με βάση την ασφαλιζόμενη αξία, επί το συντελεστή εισφοράς, όπως αυτός ορίσθηκε από το άρθρο 7 του ν.3877/2010 και ειδικότερα :
Φυτική παραγωγή
- τέσσερα τοις εκατό (4%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας
- για την ελιά ενάμιση τοις εκατό (1,5%),
- μισό τοις εκατό (0,5%) για τα θερμοκήπια (ελεγχόμενο περιβάλλον)

Ζωικό κεφάλαιο
-μηδέν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας.

Υπολογισμός ασφαλιζόμενης αξίας
Για τη φυτική παραγωγή, η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής, ανά παραγωγό, επί της οποίας  υπολογίζεται  η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση:
α) τον αριθμό των στρεμμάτων, όπως δηλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό
β) τη μέση παραγωγή ανά στρέμμα και ανά νομό, για κάθε καλλιέργεια και
γ) την τιμή του παραγόμενου προϊόντος ανά κιλό ή τεμάχιο, ανάλογα με την καλλιέργεια.
Για τον προσδιορισμό των αποδόσεων ανά στρέμμα και ανά νομό και της τιμής ανά κιλό χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των πορισμάτων εκτίμησης της τελευταίας πενταετίας που τηρούνται στη βάση δεδομένων του ΕΛ.Γ.Α.
Για το ζωικό κεφάλαιο, η ασφαλιζόμενη αξία επί της οποίας  υπολογίζεται  η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση:
α) τον αριθμό των ζώων που δηλώνονται από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο
β) την ασφαλιζόμενη αξία ανά είδος και κατηγορία ζώου.

Τρόπος πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς
Η ειδική ασφαλιστική εισφορά μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο και ειδικότερα:
Ι. Σε μετρητά οι παραγωγοί μπορούν να πληρώσουν με απευθείας κατάθεση στο λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. ΜΠ 713 (για το έτος 2013)  που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς -ΑΤΕ, μέχρι της 31.3.2014.
Ο παραγωγός θα προσέρχεται στην ΑΤΕ με το έντυπο της ΔΚΕ και θα πληρώνει το σύνολο της εισφοράς ή της δόσης, εφόσον έχει ζητήσει να καταβάλλει την εισφορά του με δόσεις, με βάση τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Κατάθεσης που αναγράφεται στο έντυπο αυτό.
Ο παραγωγός μπορεί να ζητήσει την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς σε μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4, και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης, ενώ η τελευταία δεν θα μπορεί να καταβληθεί πέραν του Μαρτίου του επόμενου έτους αναφοράς της ΔΚΕ.
ΙΙ. Με εκχώρηση απαιτήσεων από το Δημόσιο.
Ο παραγωγός κατά την υποβολή της ΔΚΕ μπορεί να εκχωρήσει στον ΕΛ.Γ.Α. τη δυνατότητα να εισπράξει την οφειλόμενη εισφορά, από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν από το Δημόσιο, επισημαίνοντας τη συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο. Με τον τρόπο αυτό η καταβολή της εισφοράς θα γίνεται στις περιόδους που πληρώνονται οι απαιτήσεις του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις που πρακτικά μπορεί να εκχωρηθούν είναι η ενιαία ενίσχυση, οι ενισχύσεις των λοιπών καθεστώτων, καθώς και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ (αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2012 η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής αποτελεί δικαιολογητικό για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.  
Στην περίπτωση αυτή μαζί με την υπογραφή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, απαιτείται η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή του νόμιμα εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου, ή άλλος νόμιμος τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η γνησιότητα της εξουσιοδότησης αυτής, όπως η ψηφιακή «αυθεντικοποίηση εγγράφου». Με τον όρο «απαιτήσεις από το δημόσιο» δεν νοούνται οι τυχόν απαιτήσεις του παραγωγού από τον ΕΛ.Γ.Α.
Αν δεν κατατεθούν τα αντίστοιχα ποσά, γίνεται έγγραφη ενημέρωση του παραγωγού και στη συνέχεια το ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΕΛ.Γ.Α. και αποστέλλεται για βεβαίωση στη Δ.Ο.Υ., ώστε να εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς.


Τροποποιήσεις - Μεταβολές
Μεταβολές στα στοιχεία της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα και επηρεάζουν το ύψος της εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. ή τον τρόπο καταβολής της, μπορεί να πραγματοποιούνται από το φορέα παραλαβής της αρχικής δήλωσης, μέχρι και την 30 Ιουνίου ετήσια.
Μετά τις 30/6, οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να γίνεται μόνο με την υποβολή έγγραφου αιτήματος από τον παραγωγό, στο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η εκμετάλλευση, για την οποία ζητείται η τροποποίηση. Με την ίδια διαδικασία υποβάλλεται και τυχόν αρχική Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής από τους παραγωγούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν την υπέβαλλαν εμπρόθεσμα.
Αιτήματα παραγωγών, για αλλαγή οποιωνδήποτε στοιχείων της εκμετάλλευσης της ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, πλην των προσωπικών στοιχείων, μπορούν να υποβάλλονται στον ΕΛ.Γ.Α. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους αναφοράς της ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής. Ειδικά για επίσπορες καλλιέργειες, οι οποίες συλλέγονται εντός του πρώτου τριμήνου, του επόμενου έτους, μπορούν να υποβάλλονται συμπληρωματικές Δηλώσεις στο αρμόδιο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α., μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, του επομένου έτους αναφοράς της ΔΚΕ.                  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.