Σημαντικά Νέα

Νέα κριτήρια για τις μικρές ομάδες οπωροκηπευτικών

Τα κριτήρια για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών θέτει με απόφασή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέποντας μεταξύ άλλων τη σύσταση μικρών ομάδων για τα μικρά νησιά.Μικρές ομάδες για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων και ομάδες άνω των 20 παραγωγών για τα ακτινίδια προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β΄ 1061/2013) για τα κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών....    

Τα κριτήρια για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών θέτει με απόφασή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέποντας μεταξύ άλλων τη σύσταση μικρών ομάδων για τα μικρά νησιά.
Στον πίνακα φαίνονται οι αλλαγές στις πέντε ειδικές περιπτώσεις Ομάδων σε σχέση με το 2012, ενώ στις 6 πρώτες κατηγορίες, που αφορούν περιφερειακές ενότητες, η μοναδική αλλαγή αφορά τον ελάχιστο αριθμό μελών για τις Π.Ε. Πειραιά, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σποράδων, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Δράμας και Φωκίδας.



Βρείτε εδώ την απόφαση του 2013



Βρείτε εδώ την απόφαση του 2012


Ακόμη, διαβάστε μόνο στην Agrenda για το σχέδιο επαναφοράς των συνδεδεμένων ενισχύσεων με την παραγωγή σε δέκα επιλεγμένα προϊόντα που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Β' Πυλώνα της νέας ΚΑΠ. Οι καχύποπτοι θεωρούν ότι το εγχείρημα θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τα γνωστά προβλήματα της περασμένης περιόδου.

Μόνο στην Agrenda μάθετε για τα νέα δεδομένα στην αξιοποίηση των βοσκότοπων βάσει των πολεοδομικών σχεδίων. Υπο διωγμόν από τους δήμους πολλοί κτηνοτρόφοι.


Τα περιεχόμενα της Agrenda έχουν ως εξής:


■ Τι γίνεται όταν οι ΤΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ και οι αγρότες στους ΤΟΕΒ; σελ. 45
■ Τα παιχνίδια του καιρού ανοίγουν το δρόμο που θα πάρει φέτος το σιτάρι σελ. 4
■ Το σπαράγγι άλλαξε την τύχη του μικρού ισπανικού χωριού Μοντεφρίο σελ. 11
■ Προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλοίο ασφαλείας για τα νησιά σελ. 45
■ Επιπλέον ενίσχυση ζητά το λόμπι του κρασιού για την ηρωική αμπελουργία σελ. 46

■ Το κρασί ανεβαίνει, η αγορά αγωνιά για την αντίδραση του καταναλωτή σελ. 26
■ Οι Χανιώτες φυτεύουν ξανά πορτοκαλιές για χάρη της «νέας» ΒΙΟΧΥΜ σελ. 39
■ Μια τέχνη με ιστορία και ένας ισχυρός κλάδος ανταμώνουν στην Καστοριά σελ. 33
■ Η Cretan Gaia πιστοποίησε πρώτη το σταμναγκάθι της κατά GlobalGAP σελ. 40
■ Συνέντευξη: Ο Σταματής Παντελής και η νομαδική μελισσοκομία της Σκύρου σελ. 34

■ Αναδουλειές για τον μακράν πιο διάσημο μανάβη της Μεγάλης Βρετανίας σελ. 10
■ Η γοητευτική Νούντσια ντε Τζιρολάμο στο τιμόνι της ιταλικής γεωργίας σελ. 50
■ Η «Βασίλισσα της Ουκρανίας» αγάπησε την Κρήτη και τα προϊόντα της σελ. 42
■ Ό,τι προσέφερε πριν 40 χρόνια η Βραζιλία, το δίνει σήμερα η Αφρική σελ. 10
■ Κάλλιο αργά παρά ποτέ για το φαινόμενο του ελληνικού μπάσκετ σελ. 54



Editorial


Aγαπητέ αναγνώστη,
«Όταν έπρεπε, δεν έβρεχε και τώρα χαλαζώνει…», λέει η λαϊκή ρήση και δείχνει να ταιριάζει γάντι στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με αξιόλογες συνεταιριστικές επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου.
Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί ίσως το πιο λαμπρό παράδειγμα κρατικοσυνεταιριστικής επιχείρησης που για κάποιες δεκαετίες κατάφερε να ενώσει τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παραγωγής γάλακτος της περιοχής, προσφέροντας στην παγκόσμια αγορά ονομαστά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας.
Ωστόσο, η έλλειψη συνεταιριστικής κουλτούρας σε συνδυασμό με τις πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας έφεραν την παρακμή και την επικράτηση της ιδέας για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Όσο η ΔΩΔΩΝΗ ανήκε στην Αγροτική και στους συνεταιρισμούς, οι σπατάλες και διαρροές κοινωνικού χαρακτήρα με τις ανοικτές πιστώσεις σε δημόσια ιδρύματα (π.χ. νοσοκομεία) αλλά και σε ιδιώτες διακινητές των προϊόντων της επιχείρησης, αποτελούσαν καθημερινή πρακτική.
Σήμερα και η «κοινωνική πολιτική» κόπηκε μαχαίρι και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου έχουν χάσει τον έλεγχο της επιχείρησης. Το ίδιο πάει να γίνει αυτές τις μέρες με την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε πριν από λίγα χρόνια με τις γαλακτοβιομηχανίες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το χυμοποιείο της ΒΙΟΧΥΜ στα Χανιά. Και το παράδοξο είναι ότι οι «ηθικοί αυτουργοί» συνεχίζουν να διεκδικούν ρόλο στα δημόσια πράγματα.
Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.