Σημαντικά Νέα

Στα 32 λεπτά συν μεταφορικά η φετινή τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο

Στα 32 λεπτά συν μεταφορικά η φετινή τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινοΔιαμορφώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου, από τις βιομηχανίες οι φετινές τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο. Σε επαφή που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), κ. Κώστα Αποστόλου, μας ενημέρωσε ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά έχουν ως εξής: 32 λεπτά συν μεταφορικά για τα πρώτης ποιότητας συμπύρηνα ροδάκινα που πάνε για κομπόστα. ....    
15 λεπτά παραδοτέα για τα ροδάκινα που οδηγιούνται προς χυμοποίηση και 18 λεπτά παραδοτέα για τα χαλαζόπληκτα ροδάκινα που οδηγούνται στην χυμοποίηση. Να διευκρινιστεί ότι οι καλλιέργειες που επλήγησαν από το χαλάζι και δεν είναι καλής ποιότητας (ως εκ τούτου θα οδηγηθούν στην χυμοποίηση) θα πληρωθούν όλα 18 λεπτά. Σε ερώτησή μας ποια θα είναι η «καθαρή τιμή» που θα εισπράξει ο παραγωγός στα 32 λεπτά συν μεταφορικά για τα πρώτης ποιότητας συμπύρηνα ροδάκινα ο κ. Αποστόλου μας ανέφερε ότι:
«Αυτή την στιγμή θα είναι απαράδεκτο αν είναι κάτω από 30 λεπτά στο χέρι του παραγωγού διότι τα μεταφορικά είναι καλυμμένα. Δύο λεπτά έξοδα για τις ομάδες παραγωγών είναι ένα νούμερο ιδιαίτερα αξιοπρεπές. Πέρσι για παράδειγμα οι κρατήσεις ήταν από 2 έως 4 λεπτά». Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή για την κομπόστα ήταν στα 25 λεπτά μικτό.

Παραγωγή

Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Αποστόλου να κάνει κάποιες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή. Ο ίδιος μας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις ακόμα. «Ωστόσο φαίνεται ότι θα είμαστε περίπου στους 250.000 με 270.000 τόνους».
Επίσης, αναφέρθηκε στην θεαματική φετινή αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης για το καλό ροδάκινο η οποία αγγίζει το 30% σε σχέση με το 2012 και εξέφρασε την ανησυχία του μήπως «αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην απορρόφηση του προϊόντος από την αγορά».

Venus

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers, κ. Θεολόγη Καραΐνδρο: «αυτή τη στιγμή οι τιμές που ακούγονται για την κομπόστα θεωρώ ότι είναι καλές και για τον παραγωγό και για την βιομηχανία ώστε να μπορέσει να πουλήσει στην αγορά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις των παραγωγών στις τιμές αυτές ο κ. Καραΐνδρος μας απαντά: «Οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές. Μάλιστα πριν λίγο μιλούσα με κάποιους και εξέλαβα θετικά μηνύματα. Η συγκομιδή ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου».
Τέλος ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers, να σχολιάσει και τις τιμές της χυμοποίησης. Σχετικά με το θέμα μας ανέφερε: «η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει η τιμή στο αξιοποιήσιμο χαλαζόπληκτο ροδάκινο που οδηγείται στην χυμοποίηση, να διαμορφωθεί υψηλότερα από 18 λεπτά. Πιστεύω ότι η τιμή του θα πρέπει να ξεκινάει με το… 2».

Παραγωγοί

Από την πλευρά του ο παραγωγός και Πρόεδρος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Συμπύρηνο Ροδάκινο, Γιάννης Βράνας, σχολιάζει στον ΑγροΤύπο: «Ακόμα δεν γνωρίζουμε κάτι επίσημα αν όμως ισχύσει αυτή η τιμή για εμάς τους παραγωγούς δεν είναι ικανοποιητική. Αυτή η τιμή στα 32 λεπτά θα έπρεπε να ίσχυε πριν από 4 – 5 χρόνια. Εμείς ζητάμε μια τιμή περίπου στα 35 λεπτά και ιδιαίτερα φέτος που έχουμε πληγεί και από τα χαλάζια. Όσον αφορά τα ροδάκινα που οδηγούνται προς χυμοποίηση επίσης θεωρούμε ότι αν ισχύσουν αυτές οι τιμές είναι χαμηλές. Μάλιστα τα 15 λεπτά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Δεν υπάρχει καμία αύξηση. Σχετικά με τα χαλόζόπληκτα, οι βιομηχανίες θα το κάνουν κύβους και θα το “δουλέψουν” για καλό. Όπότε πάλι ο παραγωγός βγαίνει ζημιωμένος».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.