Σημαντικά Νέα

Κ. Μακεδονία: Επιστολή παραίτησης 25 δημάρχων


Την παραίτησή 
τους από τα δημοτικά αξιώματά τους θέτουν στη διάθεση ακόμη και του πρωθυπουργού είκοσι πέντε δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους ενάντια στον περίφημο πολυνόμο, ο οποίος οδηγεί σε νέες διαθεσιμότητες και σε απολύσεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης....   
Της Βαρβάρας Ζούκα
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κάλεσε και τους υπόλοιπους δημάρχους της χώρας να προχωρήσουν στην κατάθεση παρόμοιων επιστολών «ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό».
Το κείμενο των είκοσι πέντε δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνεται στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. «Η τοπική αυτοδιοίκηση οδηγείται σε ένα τραγικό αδιέξοδο, εξαιτίας σειράς αντισυνταγματικών ρυθμίσεων», προειδοποίησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε οι προβλέψεις για το οικονομικό παρατηρητήριο ούτε φυσικά η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και του θεσμού των σχολικών φυλάκων.

Επιστολή στον πρωθυπουργό
Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, παρότι έχει υποστεί δεινή οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, συνεχίζει να εφαρμόζει καθημερινά τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, αποτελώντας το πιο φιλόξενο καταφύγιο όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς.
«Αν η κεντρική εξουσία, έστω και τώρα, δεν δεχθεί τα δίκαια αιτήματά μας, ας γνωρίζει πως καταθέτουμε τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε μαζί με τους συμπολίτες μας τον αγώνα για μια τοπική αυτοδιοίκηση αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της», δηλώνουν οι δήμαρχοι.
Μέχρι και αργά χθες το βράδυ την κοινή επιστολή παραίτησης είχαν προσυπογράψει οι δήμαρχοι: Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, Δέλτα Γιώργος Γλώσσης, Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Κορδελιού - Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής, Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, Νάουσας Αναστάσης Καραμπατζός, Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης, Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, Παιονίας Κιλκίς Θανάσης Λαπόρδας, Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, Σιντικής Σερρών Απόστολος Καρύδας, Βισαλτίας Σερρών Δημήτρης Καλαϊτζής, Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Κασσάνδρας Βασίλης Παπαγιάννης, Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης, Δίου - Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, Πύδνας - Κολινδρού Ευάγγελος Πολύζος και Αλμωπίας Πέλλας Δημήτρης Πασόης.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ - ΚΑΜΙΝΗΣ
Κάτω από την κοινή επιστολή παραίτησης των αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας απουσιάζει η υπογραφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι το συγκεκριμένο μέτρο αντίδρασης τον βρίσκει αντίθετο. Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο τιμόνι του δήμου, ώστε από το αξίωμα που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες να δώσει τη δική του μάχη κατά των αποφάσεων που πλήττουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης έχει χαρακτηρίσει τις παραιτήσεις «ακραία μορφή διαμαρτυρίας», ενώ σε ερώτηση σχετικά με την κοινή επιστολή των αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας σχολίασε ότι πρόκειται για θέμα προσωπικής και πολιτικής ευθύνης κάθε δημάρχου. Αντίθετος με τις παραιτήσεις είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Εξάλλου, οι δήμαρχοι πέντε μεγάλων πόλεων της Ελλάδας -Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου και Ιωαννίνων- έχουν κάνει τη δική τους παρέμβαση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία μεταξύ των άλλων κάνουν λόγο για «τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρας μας».

Προσφυγή στα δικαστήρια
Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση χθες, που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε προσφυγές τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια, ώστε να προσβάλει τις διατάξεις του πολυνόμου που προβλέπουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους δήμους, την κατάργηση της αυτοτέλειάς τους και την ενίσχυση της επιτροπείας τους από το παρατηρητήριο.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις απολύσεις εργαζομένων και στα οριζόντια μέτρα, και δήλωσαν υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η εδώ και έναν χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν».
Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους στη διαδικασία αυτή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη των δημοτικών προϋπολογισμών, αποφασίστηκε ότι, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει ο πολυνόμος, δεν θα σταλούν στοιχεία για τα προσχέδια στο παρατηρητήριο. Αντίθετα, οι προϋπολογισμοί θα κατατεθούν κανονικά προς έγκριση στα δημοτικά συμβούλια και έπειτα θα αποσταλούν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας.
Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, ενώ έξω από τα γραφεία είχαν συγκεντρωθεί σχολικοί φύλακες, που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση του θεσμού.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.