Σημαντικά Νέα

Πάει για αύριο Τετάρτη η σύσκεψη για το φόρο ακινήτων

Μια μέρα… πίσω πάει τελικά η πολυαναμενόμενη σύσκεψη της τρικομματικής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη κατά την οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε αποστείλει στους εκπροσώπους των κομμάτων το κείμενο με τις προτάσεις του. Έτσι, η σύσκεψη μετατέθηκε για την Τετάρτη 5 Ιουνίου ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Γ. Στουρνάρα.
Από το οικονομικό επιτελείο διαρρέεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων ώστε να καλυφθεί το κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την απόφαση για εξαίρεση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των επαγγελματιών αγροτών από το φόρο.....   

 Το βασικό σενάριο
Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, η «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα θα καλυφθεί από μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα υπόλοιπα ακίνητα (αστικά, περι-αστικά, εκτός σχεδίου, εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες) ενώ το αφορολόγητο είναι πιθανόν να πέσει και κάτω από τα 50.000 ευρώ. Το σενάριο προβλέπει φόρο κατά μέσο όρο για τα εκτός σχεδίου ακίνητα -πλην των αγροτικών εκτάσεων- στα 15 ευρώ ανά στρέμμα, με τις εκτάσεις που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, να φορολογούνται με φόρο που ξεκινά από τα 20 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.
Στα εκτός σχεδίου ακίνητα, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και όχι την αντικειμενική αξία, ενώ για τα ακίνητα εντός σχεδίου οι συντελεστές της κλίμακας των φυσικών προσώπων θα ξεκινούν, από 0,2% και θα φθάνουν έως 1% στην περίπτωση που αποφασιστεί ο φόρος ακινήτων να επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας. Αν οριστεί αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ, οι συντελεστές φόρου αναμένεται να κυμανθούν από 0,1% έως 1,5% ή 2%.
Σχετικά με τα ακίνητα των νομικών προσώπων (εταιρείες), δεν αναμένεται να ισχύσει αφορολόγητο όριο ενώ η ενιαία κλίμακα φορολόγησής τους θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Από την άλλη πλευρά η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.), καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.


(Πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.