Σημαντικά Νέα

Αυξάνεται η ένταση στην Τουρκία

Στα στενά γύρω από την Ταξίμ έχουν μετατοπιστεί τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την πλατεία, μετά τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο. Ανυποχώρητη η τουρκική κυβέρνηση, διαμηνύει μέσω του αντιπροέδρου της ότι αν χρειαστεί, θα επέμβει ο στρατός για να εμποδιστούν οι διαδηλώσεις. Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών μέσων ενημέρωσης από τον Ρετζέπ ....  
Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ το Σάββατο, χθες οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε ετοιμότητα προκειμένου να εμποδίσουν πορεία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων να προσεγγίσουν το σημείο. Τελικά, οι εργαζόμενοι δεν αποπειράθηκαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, ενώ ίδια ήταν η εικόνα στη Σμύρνη και στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία συμπαράστασης, στο πλαίσιο της πανεθνικής γενικής απεργίας που οργάνωσαν πέντε εργατικά συνδικάτα για την υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Μικρές ομάδες διαδηλωτών προσπαθούν εδώ και δύο ημέρες να φτάσουν κοντά στην πλατεία, ωστόσο οι δυνάμεις καταστολής δεν τους το επιτρέπουν.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ


Taksim Gezi από CDemo83

«Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις» 

Η κυβέρνηση, δια στόματος του αντιπροέδρου της, διεμήνυσε πως την καταστολή των συγκρούσεων ενδέχεται να αναλάβουν οι ένοπλες δυνάμεις. «Κατά πρώτον, ο αστυνομικός δεν είναι πλανόδιος πωλητής, αλλά μέλος των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος», δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς. «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ακόμη και οι ένοπλες τουρκικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών των επαρχιών», πρόσθεσε.



Ερντογάν προς Βρυξέλλες: Είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του και ενώ έχουν περάσει είκοσι ημέρες συγκρούσεων, χθες εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, ο Ερντογάν σχολίασε: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο κατά τη συνάντηση του «Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού», ο Ερντογάν είπε «πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σε αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».

Την Κυριακή, μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είχε - για μία ακόμη φορά - κάνει λόγο για «πλιατσικολόγους»: «Είναι σημαντικό τα 76 εκατομμύρια της Τουρκίας να κρατήσουν σθεναρή στάση απέναντι στις διαδηλώσεις, που εξελίσσονται σε βαρβαρότητες, βανδαλισμούς και πλιάτσικο». Μάλιστα, αναφερόμενος στα διεθνή ΜΜΕ, μίλησε για «στρέβλωση» των γεγονότων: «Ας δούμε τι θα κάνετε τώρα. BBC, κάλυψε αυτό! CNN, κάλυψε αυτό! Reuters, κάλυψε αυτό! Εδώ και ημέρες κατασκευάζετε ειδήσεις», τόνισε.

Μέρκελ: Η Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης
«Υπερβολικά σκληρή» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. «Υπήρξαν φοβερές εικόνες, στις οποίες είδαμε έναν πολύ σκληρό τρόπο καταστολής, κατά τη γνώμη μου», είπε η Μέρκελ, καλώντας εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία δεν συνάδει, κατά τη γνώμη μου, με την αντίληψή μας για την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και την ελευθερία της γνώμης παρότι αυτές είναι ουσιώδεις αρχές μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας», είπε η Μέρκελ, εκφράζοντας την ευχή η αντιπολίτευση να «έχει έναν χώρο όπου θα εκφράζει τις απόψεις της στους κόλπους της Τουρκίας, η οποία εισέρχεται στον 21ο αιώνα» καθώς και να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση.  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.