Σημαντικά Νέα

Δύσκολο να κλείσει η ΚΑΠ τον Ιούνιο, λένε οι ευρωβουλευτές


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάολο Ντε Κάστρο.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του 

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάολο Ντε 

Κάστρο.

Aν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μέσα στον Ιούνιο, η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να καθυστερήσει για χρόνια, υποστηρίζει η ιρλανδική προεδρία. Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτή η συμφωνία για αυτό το μήνα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ευρωβουλευτή James Nicholson, εκπροσώπου της γεωργίας για την ομάδα ECR, ότι έως το τέλος του μήνα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να υπάρξει συμφωνία. ....    
«Μετά από όλο αυτό το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, μια τελική συμφωνία δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά», είπε. «Χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία αλλιώς δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Ειδικότερα, η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών, έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία στο Συμβούλιο Γεωργίας στο Λουξεμβούργο στις 24-25 Ιουνίου, η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να καθυστερήσει για χρόνια.

Σημείο κλειδί για την όλη μεταρρυθμιστική πορεία της ΚΑΠ είναι τι θα γίνει μετά την ιρλανδική προεδρία (που τελειώνει στις 30 Ιουνίου). Η Λιθουανία, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία από την 1η Ιουλίου, μπορεί να δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις συνομιλίες για την ΚΑΠ. Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα και ανοικτά ζητήματα στο τραπέζι είναι η σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων σε πιο δίκαια επίπεδα μεταξύ των μελών. 

Στο μεταξύ, ενημέρωση σχετικά με τους τριμερείς διαλόγους για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου – της Ευρ. Επιτροπής και του Ευρ. Συμβουλίου, θα έχουν οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου την Τετάρτη 19 Ιουνίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί από τις 15.00 έως 18.30 και οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν, επίσης, για το μέλλον των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων (δείτε σχετικά:2013/2096(INI)), ενώ θα έχουν και μια ανταλλαγή απόψεων για την μελέτη με θέμα τις «Ενδεχόμενες συνέπειες των άμεσων πληρωμών της ΚΓΠ στις κτηματαγορές της ΕΕ».

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχουν εγγραφή επίσης τα θέματα της προσέγγισης των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων, καθώς και της τροποποίησης της οδηγίας σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων και της οδηγίας σχετικά με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (έμμεση αλλαγής της χρήσης γης).

Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου


Την περασμένη εβδομάδα ο Πάολο Ντε Κάστρο, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ευρωβουλευτές θα αρνηθούν να συμμετάσχει στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, εκτός εάν το Συμβούλιο κινηθεί πιο γρήγορα στις διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για να αναβάλλουμε τη συμφωνία για επιμέρους ζητήματα», είπε. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να περιμένει την τελευταία εβδομάδα της ιρλανδικής προεδρίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τα θέματα αυτά».

Επιπλέον, ο Ντε Κάστρο επέκρινε τα κράτη μέλη για την άρνηση τους να διαπραγματευτούν με τους ευρωβουλευτές σε ορισμένα θέματα που διέπονται από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη μαραθώνια σύνοδο κορυφής του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο, γεγονός που περιόρισε το ύψος της χρηματοδότησης που διατίθεται για την ΚΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν πραγματοποιήσει περίπου 30 «τριμερείς» διαλόγους μέχρι στιγμής.

«Η τελική μορφή της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των άμεσα εκλεγμένων ευρωβουλευτών και των Υπουργών Γεωργίας και δεν υπαγορεύεται από δημοσιονομικές αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ», τόνισε ο Ντε Κάστρο.

Οι ευρωβουλευτές επίσης διαμαρτύρονται ότι το Συμβούλιο αρνείται να συζητήσει πολλά μεγάλα θέματα ώστε να ασκήσει πίεση στους ευρωβουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, αλλά, σύμφωνα με πηγές κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνουν αργή πρόοδο. Ο ευρωβουλευτής James Nicholson, εκπρόσωπος της γεωργίας για την ομάδα ECR, ανέφερε ότι έως το τέλος του μήνα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να υπάρξει συμφωνία.
«Μετά από όλο αυτό το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, μια τελική συμφωνία δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά», είπε. «Χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία αλλιώς δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Αντιδράσεις Copa-Cogeca 

Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές ομάδες Copa-Cogeca θα αντιδράσουν με κινητοποιήσεις αν καθυστερήσουν κι άλλο οι διαπραγματεύσεις. «Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η παράταση των συνομιλιών μετά τον Ιούνιο θα πετύχει τίποτα καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Copa-Cogeca σε επιστολή της προς τους ευρωβουλευτές. «Οι θέσεις είναι γνωστές. Όλες οι πλευρές πρέπει να συμβιβαστούν. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, θα μπορούσε να πάρει χρόνια προτού τελικά επιτευχθεί, προκαλώντας αβεβαιότητα στους αγρότες και πολιτική αστάθεια».

(Πηγή: European Voice)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.