ΒΕΒΑΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ... ΑΛΙΜΟΝΟ...
Στο άρθρο με τίτλο «Σαν δαρμένο σκυλί», ο Χιουτζ Γουίλιαμσον επισημαίνει πως «η περυσινή χρονιά ήταν δύσκολη για την Ελλάδα», ωστόσο «δεν φαίνεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το τρέχον έτος».
«Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από τα εκτεταμένα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές εντάσεις ταρακουνούν τη χώρα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος “Χρυσή Αυγή”», συνεχίζει ο κ. Γουίλιαμσον, σχολιάζοντας πως στην Ελλάδα «υπάρχουν επίσης τεράστια κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται εν μέρει με τους αμέτρητους μετανάστες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα».
«Με όλες αυτές τις δυσκολίες άλλη είναι η κρίση που εύκολα παραβλέπεται. Η ξενοφοβική βία κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα και αλλού απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο (...) Η Ελλάδα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάτι φέτος, μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι επιθέσεις [των μελών της Χρυσής Αυγής] είναι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, άκρως σοβαρό είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι συνήθως δεν τιμωρούνται. Ούτε η αστυνομία, ούτε τα άλλα θεσμικά όργανα του κράτους καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για να παρουσιαστούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή η ατιμωρησία καταστρέφει την ψευδαίσθηση ότι στην Ευρώπη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, βασιλεύουν η ανεκτικότητα και η ειρήνη », προσθέτει.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής της οργάνωσης «Human Rights Watch» κάνει αναφορά στην γνωστή υπόθεση με τον Αιγύπτιο εργάτη αρτοποιείου που το Νοέμβριο του 2012 βασανίστηκε από το αφεντικό του και κάποιους συνεργούς του όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του.
«Αφού πήγε σε ένα νοσοκομείο, η αστυνομία τον συνέλαβε λόγω της έλλειψης του δελτίου ταυτότητας», σχολιάζει ο κ. Γουίλιαμσον.
«“Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν είχα χαρτιά, αλλά ότι ξυλοκοπήθηκα”, είπε ο Αιγύπτιος, οι βασανιστές του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχουν καταδικαστεί», προσθέτει.
«Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, κάποιοι από αυτούς σε ηγετικές θέσεις, θα ήθελαν να αγνοήσουν αυτή την πτυχή της κρίσης. Κατά την άποψή τους, η χώρα έχει πάρα πολλά προβλήματα ούτως ή άλλως. Πιστεύουν ότι η φυλετική βία θα υποχωρήσει από μόνη της, όταν το ελαττωματικό σύστημα ασύλου τελικά μεταρρυθμιστεί, και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτές οι δικαιολογίες μπορεί να έχουν μια δόση αλήθειας, αλλά κρύβουν το γεγονός ότι η μισαλλοδοξία στη χώρα αυξάνεται και όλο και κατευθύνεται προς άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι», επισημαίνει κ. Γουίλιαμσον.
«Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι πολιτικοί φαίνεται να παραμένουν με συνέπεια αδρανείς, διότι φοβούνται μια λαϊκίστικη αντίδραση του κόμματος “Χρυσή Αυγή”. Έτσι, σχεδόν κανείς δεν παίρνει θέση απέναντι στη μαζική ξενοφοβία. Όταν παρουσιάσαμε τα ευρήματά μας στη Βουλή των Ελλήνων για την ξενοφοβική βία το Νοέμβριο του 2012, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, είπε πως οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα ως "κατσαρίδες"», υπογραμμίζει.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μικρά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σχολιάζει, μεταξύ άλλων ο κ. Γουίλιαμσον, ο οποίος επισημαίνει πως η ανεξέλεγκτη ξενοφοβική βία δεν μπορεί να αγνοηθεί και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέσα. protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ