Σημαντικά Νέα

Στην ώρα τους οι Πανελλαδικές


Στην ώρα τους οι Πανελλαδικές

Τη διαβεβαίωση ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί σε όλα τα εξεταστικά κέντρα στην ώρα τους, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ η υπερψήφιση της εισήγησης της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις θεωρούνταν δεδομένη, η πλειοψηφία του Δ.Σ της Ομοσπονδίας κατέβασε ...  
...αιφνιδίως νέα πρόταση για αναστολή της απεργίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι κοινωνικοί όροι για να «σπάσει» το μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
Ακολούθησε ένταση στη συνεδρίαση της ολομέλειας, με πολλούς προέδρους να κατηγορούν την ηγεσία της ΟΛΜΕ ότι «πουλάει» τη βάση των καθηγητών που ψήφισε μαζικά υπέρ των κινητοποιήσεων.
Τελικά, μετά τις αντιδράσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ, το Δ.Σ της ομοσπονδίας απέσυρε την πρόταση και τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο πλαίσια:
  • Το πρώτο αφορούσε υπερψήφιση της πρότασης για απεργία, αλλά αποδοχή της επιστράτευσης και συμμετοχή των καθηγητών στις Πανελλαδικές, πρόταση που πήρε 78 ναι, 4 όχι και 3 λευκά.
  • Το δεύτερο πλαίσιο προέβλεπε απεργία στις εξετάσεις και απειθαρχία στο μέτρο της επίταξης των εκπαιδευτικών. Η συγκεκριμένη πρόταση έλαβε 18 ναι, 9 όχι και 57 λευκά.
Οπως ανακοινώθηκε, η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να επανατοθετηθεί.
Νωρίτερα, ο κ. Αρβανιτόπουλος -αναφερόμενος στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών- είχε υποστηρίξει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους».
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.
Σοβαρό ρόλο στην τελική απόφαση των καθηγητών έπαιξε το γεγονός ότι το αίτημα της ΟΛΜΕ να καλυφθούν οι κινητοποιήσεις της από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις έπεσε στο κενό.
Αρνηση από ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ με μία λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι «η προληπτική επίταξη των εκπαιδευτικών δεν αποτελεί λύση» και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο. Προσθέτει όμως με νόημα ότι η Παιδεία δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο για συγκρούσεις με «θύματα» τα παιδιά.
Στην ίδια γραμμή και η ΑΔΕΔΥ, εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση περί δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών αλλά την ίδια στιγμή υπερασπίζεται τη θέση της να μη γίνει απεργία στις Πανελλαδικές.
Η υπερψήφιση, πάντως, της πρότασης για απεργία είχε όπως παραδέχονταν και αρκετοί εκπαιδευτικοί συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από χθες, στις 12 το μεσημέρι ίσχυε η επιστράτευση των 88.000 καθηγητών.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ - ΠΑΣΟΚ
«Ναι» στον διάλογο, «όχι» στην απεργία
Να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών που αρχίζουν την Παρασκευή και να αναστείλει την απεργιακή κινητοποίηση μέσα στις εξετάσεις είχε καλέσει χθες τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη της ομοσπονδίας.
«Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει οι καθηγητές να αναστείλουν την απόφαση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις και κατά τη διάρκεια της βαθμολογίας των γραπτών, σεβόμενη τη θέληση της κοινωνίας», τονίστηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση και ειδικά από τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε ανοιχτό διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις και το περιεχόμενο του Π.Δ για τις μεταθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε χθες για ακόμη μία φορά τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση για την επιστράτευση, να δεσμευτεί για την απόσυρση των Π.Δ για τις μεταθέσεις και να ξεκινήσει διάλογο μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Σήμερα, η ΟΛΜΕ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. ? Αντισυνταγματική θεωρεί την προληπτική επίταξη των εκπαιδευτικών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΣΑ εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.