Σημαντικά Νέα

Σε ποιες περιπτώσεις τα άλογα ενεργοποιούν δικαιώματα


Οι εκτάσεις που αντιστοιχούν σε βοσκοτόπους ενεργοποιούν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης εφόσον έχει δηλωθεί συνολικά ζωικό κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 0,2 Μ.Μ.Ζ./ εκτάριο. Αυτό, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος τους ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου Κιλελέρ, Ρίζου Κομήτσα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει στην ανακρίτρια Λάρισας στοιχεία μετά για παραγωγούς που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία ίπποι και εισέπρατταν ενιαία ενίσχυση.Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει στην ανακρίτρια Λάρισας στοιχεία μετά για παραγωγούς που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία ίπποι και εισέπρατταν ενιαία ενίσχυση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κομήτσας ζήτουσε διευκρινήσεις από τους αρμοδίους της πλατείας Βάθη, καθώς διαπιστώνονταν μεγάλη… ζήτηση για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέσω της εκτροφής ιπποειδών.  Μάλιστα, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά σε σχετική του επιστολή «Στις υπηρεσίες του Δήμου Κιλελέρ προσέρχονται, εσχάτως, αγρότες, που δηλώνουν ότι κατέχουν άλογα και ζητούν βοσκότοπους προκειμένου με την εν λόγω διαδικασία να ενεργοποιήσουν δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης ενόψει και της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2014 – 2020».
Σε έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος,...




 απαντώντας στον δήμαρχο Κιλελέρ , τονίζονται τα εξής:
« Σχετικά με το υπ’ αριθμ. 30141/19.03.2013 έγγραφό σας το οποίο κοινοποιήθηκε σε εμάς και καθόσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 14584/16.02.2012 Εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο γεωργός που κατέχει, νομίμως, δικαιώματα και επιθυμεί να του χορηγηθεί ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης, υποβάλλει σχετικό αίτημα μέσω της ενιαίας ενίσχυσης. Η υποβολή ενιαίας αίτησης, είτε από τον ίδιο τον γεωργό είτε από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, αποτελεί υποχρέωση του παραγωγού.
Η στήριξη δυνάμει του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης χορηγείται στους γεωργούς με την ενεργοποίηση δικαιώματος ενιαίας ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο. Τα ενεργοποιημένα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης θεμελιώνουν την καταβολή των ποσών που καθορίζονται σε αυτά.
Οι εκτάσεις που αντιστοιχούν σε βοσκοτόπους ενεργοποιούν δικαιώματα εφόσον έχει δηλωθεί συνολικά ζωικό κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 0,2 Μ.Μ.Ζ./ εκτάριο, σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. Κ.Υ.Α. 262385/ 21-04-2010 (ΦΕΚ Β΄ 509/23.04.2010).
Για τον υπολογισμό της πυκνότητας βόσκησης λαμβάνονται υπόψιν τα παρακάτω ζώα:
ΕΙΔΟΣ/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΖΩΩΝ
Μ.Μ.Ζ./ζώο
Πρόβατα (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου)
0,15
Αίγες (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου)
0,15
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας κάτω των 6 μηνών
0,20
Αρσενικά βοοειδή και δαμαλίδες ηλικίας από 6 έως 24 μηνών
0,60
Αρσενικά βοοειδή και δαμαλίδες ηλικίας άνω των 24 μηνών, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής
1,00
Ίπποι, όνοι και ημίονοι ηλικίας άνω των 6 μηνών
1,00
Χοιρομητέρες ελευθέρας βοσκής
0,40
Παχυνόμενοι χοίροι ελευθέρας βοσκής, βάρους άνω των 40 κιλών
0,40

Ειδικώς όσον αφορά στα δικαιώματα που έχουν διανεμηθεί από το εθνικό απόθεμα ή το άρθρο 68, οι εκτάσεις σε καλή καλλιεργητική κατάσταση, δε θεωρούνται επιλέξιμα εκτάρια για την ενεργοποίησή τους.
Στον ανακριτή για τα αλογο-μούλαρα
Στο μεταξύ, στην ανακρίτρια Λάρισας απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013 στοιχεία μετά από έλεγχο που διενήργησε στους παραγωγούς, που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία ίπποι και εισέπρατταν ενιαία ενίσχυση.
Μετά από σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου διενήργησε έλεγχο στους παραγωγούς που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία ίπποι. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταχωρήθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και όπου προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά είτε αυτά συμψηφίζονται σε επόμενες πληρωμές με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Ν. 2520/1997 είτε παρακρατούνται σύμφωνα με το άρθρο 31 της υπ’ αριθμ. 262347/19-03-2010 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 324/24.03.2010).
Οι λόγοι για τους οποίους έχουν προκύψει αχρεωστήτως ποσά αναφέρονται αναλυτικά ανά παραγωγό στα ανωτέρω αρχεία και οφείλονται σε διάφορους λόγους και όχι μόνο στη μη εύρεση ζωικού κεφαλαίου (ίππων) κατά τον επιτόπιο έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.