Το Πάσχα μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές της Ελλάδας συνοδεύεται και απο πολλές παραδόσεις σχετικά με το φαγητό μετά την περίοδο της νηστείας.
Απο την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το ψήσιμο των γλυκών τις Πασχαλιάς , τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και την μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα πασχαλινά αυγά, το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνεται η Μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα ψήνεται το Αρνί. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια απο το τα Δωδεκάνησα γραμμένες σε κιτρινισμένο τεφτέρι και με τα υλικά γραμμένα σε οκάδες και δράμια (φυσικά εμείς τα αλλάξαμε σε κιλά και γραμμάρια)Τσουρέκια
τσουρεκια
Υλικά
3 κιλά αλεύρι
4 κουταλιές μαγιά της μπύρας
2 φλιτζάνια βούτυρο
3 φλιτζάνια ζάχαρη
12 αυγά
2 κουταλιές μαχλέπι
2 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές αλάτι
Ξυσμένη φλούδα απο 2 πορτοκάλια, και λίγο μαστίχα Χίου.
Μέθοδος
Βάζουμε σε μια πλαστική λεκάνη 1 κιλό απο το αλεύρι, στη μέση φτιάχνουμε ενα μικρό λάκκο, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ανακατεύουμε με την μαγιά της μπύρας μέχρι η μαγιά να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το μίγμα στον μικρό λάκκο του αλευριού και αρχινάμε το πλάθουμε αργά, όταν γίνει μια καλή ζύμη το αφήνουμε να φουσκώσει.
Σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ και λιώνουμε το βούτυρο και στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο προζύμι που εχει ήδη φουσκώσει προσθέτοντας σιγά σιγά αλεύρι και συγχρόνως με το άλλο χέρι ζυμώνουμε το μίγμα.
Όταν το ζυμάρι μας ειναι έτοιμο το αφήνουμε στην λεκάνη σκεπασμένο με πετσέτα και απο πάνω μία κουβέρτα έτσι ώστε το ζεστό περιβάλον να φουσκώσει ακόμη τη ζύμη.
Μετά το φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας και τα βάζουμε στην λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και κουβέρτα για να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν αρκετά τα αλείφουμε με αυγό και αν θέλετε βάζετε φλούδα απο καθαρισμένο αμύγδαλο και ενα κόκκινο αυγό στην μέση της πλεξούδας.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ