Η τρόικα δε θέλει απολύσεις, θέλει διοικητική μεταρρύθμιση, και το Δημόσιο δεν είναι το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το χαιρετισμό του σε ομιλία του στο ΕΚΔΔΑ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Ωστόσο, τα μηνύματα από τους δανειστές που αναμένονται εκ νέου αυτές τις ημέρες στη χώρα μας είναι άλλα: η τρόικα, έχοντας στη «φαρέτρα» της και την κατάσταση στην Κύπρο, έρχεται με άγριες διαθέσεις και με βασική απαίτηση -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- τις απολύσεις στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ζητήσει… διευθύνσεις και ονόματα των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν εκτός δημόσιου τομέα -μέσω της διαθεσιμότητας- μέσα στο 2013.
Οι πληροφορίες είναι σαφείς: οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τις απαιτήσεις τους για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», όπως τις λέει η ελληνική μετάφραση του μνημονίου 3, μέσα στο τρέχον έτος των 25.000 υπαλλήλων, και μάλιστα ζητούν να γίνουν οι μισές μέχρι τον Ιούνιο.
Επίσης, ζητούν και κάτι άλλο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: να φύγει το «αγκάθι» στο σχέδιο αυτό: ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, που στηρίζεται όμως από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Ο Α. Μανιτάκης, πάντως, έχει ήδη καταθέσει ένα σχέδιο διαθεσιμότητας δημόσιων υπαλλήλων, 12.500 τον αριθμό, μέχρι τον Ιούνιο στους δανειστές, με τη «μερίδα του λέοντος» θα προκύψει από τους ΟΤΑ, τους δήμους και τις περιφέρειες δηλαδή.
Πέραν αυτού, προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος των φακέλων των «διαθεσίμων», μέσω της αξιολόγησης, όπου και θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία, με κύριο στόχο να βρεθούν εάν υπάρχουν ή όχι πλαστά στοιχεία (π.χ., πτυχία-μαϊμού), πράγμα που σημαίνει και τιμωρία του συγκεκριμένου υπαλλήλου, και φυσικά έξοδό του από το Δημόσιο. Στο πλάνο του υπουργείου, όπως έχει γράψει ηaftodioikisi.gr, είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα όλων των φορέων, να έχει σχεδιαστεί η κινητικότητα των υπαλλήλων, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει γίνει πραγματικότητα αυτό που προβλέπει το μνημόνιο 3: διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να βρεθούν εκτός Δημοσίου ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 2014, αφού δε θα υπάρχει θέση να μετακινηθούν.
Ένα δεύτερο «αγκάθι» για την τρόικα είναι οι επίορκοι υπάλληλοι, που όλο ακούει για απομακρυνσή τους από το Δημόσιο και αποτελέσματα δε βλέπει. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνσή τους. Εκτιμάται πως μαζί με τους κοπανατζήδες, κατά φαντασίαν ασθενείς και πτυχιούχους – μαϊμού θα φτάσουν τους 5.500.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ