Σημαντικά Νέα

Ανοιχτή παραμένει η ρύθμιση χρεών, ορθάνοιχτη η ρύθμιση δανείων



Της Δήμητρας Καδδά


Μακριά βρίσκεται ακόμα η συμφωνία για τη ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορίες και ακόμα πιο μακριά το ζήτημα της ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Πρόσθεσε ότι από τις 8.30 το πρωί της Τρίτης ξεκινά μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την εύρεση ταυτόσημης λύσης με ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορίες. Εξήγησε εξάλλου ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη καθώς οι δανειστές θέλουν εξηγήσεις για το πόσοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση και το πώς θα επηρεαστεί το έλλειμμα. "Δεν είμαστε κοντά", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη είναι η απόσταση στο πεδίο της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών, ανέφερε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών που δημιουργούνται. 
Εξήγησε ότι όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

"Θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτα", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι αισιόδοξος πως οι δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ θα έρθουν στην ώρα τους και προσθέτοντας ότι η τρόικα συνηθίζει να αφήνει ανοιχτά όλα τα μέτωπα έως την τελευταία στιγμή. 


Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι είναι πολύ πιθανή πλέον παράταση των διαπραγματεύσεων, με την αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενδεχομένως μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε τέλος ότι το σημερινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό παραμένει σε ισχύ.

Την Τρίτη θα τεθεί εξάλλου επί τάπητος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014, το οποίο παραμένει ένα από τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Επί τάπητος τέθηκε σύμφωνα με την ίδια πηγή και το θέμα της φορολογίας των ακινήτων, ενώ το θέμα με το χαράτσι της ΔΕΗ παραμένει στο τραπέζι. 

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, έθεσε από την πρώτη μέρα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ (στην εστίαση) και της αλλαγής άλλων έμμεσων φόρων. Ωστόσο, η αντίδραση της τρόικας δεν χαρακτηρίστηκε… πολύ θετική καθώς φάνηκε να μην κατανοεί την λογική μείωσης των φόρων όταν υπάρχουν ελλείμματα.

Για το θέμα της πρωθυπουργικής πρότασης για flat tax rate, η τρόικα δεν το σχολίασε σύμφωνα με την ίδια πηγή η οποία εξήγησε ότι έχουμε μέλλον μέχρι να φτάσουμε σε μια τέτοια προοπτική. 
Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών διήρκησε τεσσερισήμισι ώρες με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 6.00 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακολούθως στη Σύνοδο Κορυφής.

"Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε", ανέφερε εξάλλου άλλο κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τρίτη με την τρόικα.

Το ίδιο στέλεχος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν με ένα καινούργιο μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα. "Προσπαθούμε σε συνεργασία με τα υπουργεία να κλείσουμε όσα πιο πολλά κεφάλαια από αυτά που είναι ανοικτά".

Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.