Σημαντικά Νέα

Πρεμιέρα για 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης



Πρεμιέρα για 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα αρχίζει σήμερα και θα λήξει στις 24/3, στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη». Θα προβληθούν ταινίες τεκμηρίωσης από πολλές χώρες. Περιλαμβάνονται παράλληλες εκδηλώσεις (ανοιχτές συζητήσεις, ομιλίες, masterclass, έκθεση).
Το φεστιβάλ γιορτάζει την τέχνη του ντοκιμαντέρ, με το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», με ταινίες που χαρακτήρισαν το θεσμό από τη γέννησή του έως σήμερα. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.
Μια αισιόδοξη ταινία θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρώτη θέση» της Μπες Κάργκμαν, για τον κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου και το σκληρό αγώνα του για την τελειότητα. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών, που προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς χορού στον κόσμο. Μέσα από τα πορτρέτα τους η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία - ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή.
Στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 58 ελληνικές ταινίες, που αποτυπώνουν μια πραγματικότητα η οποία αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Στα τμήματα του Προγράμματος, μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, θα προβληθούν και επιλεγμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν προβληθεί δημόσια στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα τμήματα του επίσημου προγράμματος και στο ελληνικό «Πανόραμα».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.