Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Μετά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ο οποίος εμφάνισε τη Γαλλία ως στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ και έτοιμη να μπει δυναμικά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το Κατάρ επανέρχεται και δείχνει και πάλι ενδιαφέρον για την έκταση του Ελληνικού.
Κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν πώς κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ συμφωνήθηκε το κρατίδιο να επαναφέρει την πρόταση του για την επένδυση στο Ελληνικό. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πώς υπεγράφησαν και οι απαραίτητες ρήτρες εμπιστευτικότητας που προβλέπει η διαδικασία, προκειμένου να μην τα «βροντήξουν» και πάλι οι Καταριανοί και αποσύρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους από την Ελλάδα.
Το Κατάρ λοιπόν θα είναι ο τέταρτος «παίκτης» στο deal που σχεδιάζεται για το «φιλέτο» του Ελληνικού, καθώς έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η αγγλική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit Cochin και ο όμιλος Λάτση με την Lamda Development.
Οι πληροφορίες για την «επαναφορά» του Κατάρ έρχονται λίγο μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, ο οποίος εμφανίσθηκε να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Ολάντ για τους υδρογονάνθρακες της ελληνικής ΑΟΖ.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο Γάλλος Πρόεδρος να μιλήσει για «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων, ενώ το Παρίσι είναι δεδομένο πλέον πώς θα στηρίξει και στρατιωτικά την Ελλάδα (σ.σ. με το αζημίωτο εννοείται) προκειμένου να γίνουν με ασφάλεια οι διαδικασίες εξόρυξης των ελληνικών φυσικών πόρων. Στον τομέα αυτό η γαλλική «Total» εμφανίζεται «μπροστάρης». Η Γαλλία προσφέρει για το σκοπό αυτό δανεικά δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
Πέραν των υδρογονανθράκων γαλλικό ενδιαφέρον υπάρχει για το 17% της ΔΕΗ που πρόκειται να πουληθεί, ενώ το ενδιαφέρον γαλλικών κολοσσών (EDF) επικεντρώνεται και σε άλλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως και στις μεταφορές (ΕΡΓΟΣΕ -αεροδρόμιο στο Καστέλι, αυτοκινητόδρομοι), ενώ παραμένει και το ενδιαφέρον της Suez για τις εταιρείες ύδρευσης, όπου η γαλλική εταιρεία ελέγχει ήδη ποσοστό της ΕΥΑΘ.
Ωστόσο, καλό το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως και αναμφισβήτητα θετική η στήριξη της Γαλλίας, το θέμα είναι όμως η Ελλάδα να μην «παραδοθεί» μετά τους δανειστές στους… επενδυτές. Η δήλωση του Ολάντ για «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων και η απαίτηση του Κατάρ για απευθείας διακρατικές συμφωνίες, που θα προβλέπουν επί της ουσίας έναν ιδιότυπο «φορολογικό παράδεισο» στο Ελληνικό (όπως θέλουν οι Σείχηδες), είναι κάτι που δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία. Ιδίως για τους υδρογονάνθρακες «συνεκμετάλλευση» σημαίνει γεωστρατηγική υποχώρηση… defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ