Σημαντικά Νέα

Βάσεις 2015 εκτιμήσεις & στατιστικά στοιχεία- ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

http://www.itabloid.gr/wp-content/uploads/2012/06/vaseis.jpg

Τα δύσκολα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφεραν μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε στη Θεωρητική είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας ενώ σημαντική μείωση υπήρξε στα άριστα γραπτά των Λατινικών. Στα ίδια επίπεδα με το 2014 ήταν τα άριστα γραπτά στη λογοτεχνία.
pinak1
Στη Θετική κατεύθυνση στα μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης. Στη Χημεία έχουμε αύξηση των άριστων γραπτών.
pinak2
Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 έχουμε μείωση άριστων γραπτών στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ενώ αυξήθηκαν τα άριστα γραπτά σε ΑΟΔΕ και Προγραμματισμό.

pinak3
Και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 1 έχουμε μείωση αριστούχων σε όλα τα μαθήματα με εξαίρεση το μάθημα της Χημείας - Βιοχημείας.
pinak4
Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι μάθημα βαρύτητας για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου έχουμε αύξηση των άριστων γραπτών.
pinak5
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα άριστα γραπτά είναι στα επίπεδα του 2015 καθώς κυμαίνονται στο 0,99%.
pinak6

Μεγάλη μείωση των αριστούχων

Μεγάλη είναι η μείωση των μαθητών με Βαθμό Πρόσβασης 18 και άνω το 2015 συγκριτικά με το 2014 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Το 2014 είχαμε 7428 υποψηφίους με ΒΠ 18 και άνω ενώ το 2015 ο αριθμός διαμορφώθηκε στους 4010, δηλαδή έχουμε μείωση της τάξης των 46 ποσοστιαίων μονάδων.
pinak7
Καλόγηρος Βασίλειος 
newsbeast

Από τα επίσημα Στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου προκύπτουν τα παρακάτω:
1. Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 το 80,71% έγραψε κάτω από 12 ενώ από 18 έως 20 έγραψε το 1,3%.
2. Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 53,42% έγραψε κάτω από 12 ενώ από 18 έως 20 έγραψε το4,53%.
3. Στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας της Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 88,65% έγραψε κάτω από 12 ενώ από 18 έως 20 έγραψε το 0,84%.
4. Στα Αρχαία Θεωρητικής Κατευθυνσης το 68,62% έγραψε κάτω από 12 ενώ από 18 έως 20 έγραψε το0,95%.

Οπότε μια συμβουλή προς όλους τους μαθητές με τα βουρκωμένα μάτια: Οι Βάσεις θα πέσουν σημαντικά άρα είναι απαραίτητο να κάνετε μηχανογραφικό προτιμήσεων και όχι βάσεων. Δηλαδή δεν κοιτάμε την περσινή βάση αλλά κυρίως το πόσο επιθυμούμε την είσοδό στην σχολή αλλά και το αν αντέχουμε οικονομικά να σπουδάσουμε εκεί. Επίσης με την ίδια προσοχή επιλέγουμε την 1η αλλά και την τελευταία προτίμηση.

Όλα τα Στατιστικά στοιχεία:


Τεχνολογική 2

Θετική


Θεωρητική



Υπάρχει γενική αίσθηση για πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία λόγω του βαθμού δυσκολίας των φετινών θεμάτων ιδίως σε μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας που διαμορφώνουν σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των μορίων. Αριθμητικά δεδομένα για το μέγεθος της πτώσης θα έχουμε βέβαια μόλις ανακοινωθούν και αναλυτικά τα στατιστικά των επιδόσεων.
Επίσης, πρώτοι έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν παράμετροι όπως η μείωση των εισακτέων και οι αλλαγές στις μετεγγραφές που θα παίξουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής και ενδεχομένως να συγκρατήσουν την πτώση.

1ο επιστημονικό πεδίο
Τα θέματα, ιδίως στο άγνωστο των Αρχαίων, που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας χαρακτηρίστηκαν αρκετά δύσκολα από εκπαιδευτικούς και υποψηφίους και αυτό πιθανόν να οδηγήσει τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν αναμένεται  μεγάλη πτώση των βάσεων σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πολλές εξ αυτών μείωσαν τους εισακτέους τους. Για παράδειγμα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουμε μείωση εισακτέων κατά 5 άτομα σε κάθε μια, ενώ μείωση έχουμε και στα περιζήτητα τμήμα Ψυχολογίας.

2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Τα θέματα στα δυο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, Μαθηματικά και Φυσική χαρακτηρίστηκαν από τις επιστημονικές ενώσεις πιο δύσκολα από τα περσινά. Μάλιστα η Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε τα φετινά θέματα λέγοντας ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν Τμήματα που θα χαμηλώσουν τις βάσεις κατά αρκετές δεκάδες μόρια συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2014.

3ο επιστημονικό πεδίο
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση αλλά όχι στα επίπεδα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου καθώς Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δεν έχουν συντελεστές βαρύτητας, ενώ τα θέματα στη Χημεία χαρακτηρίστηκαν εύκολα. Από την άλλη απαιτητικά ήταν τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης. Η πτώση θα συγκρατηθεί και από τον περιορισμό των θέσεων των εισακτέων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μόνη Ιατρική, που σημείωση οριακή αύξηση εισακτέων κατά 5 άτομα ήταν η Ιατρική Αθήνας ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σημειώνεται μείωση.

5ο επιστημονικό πεδίο
Δύσκολα χαρακτηρίστηκαν τα μαθηματικά γενικής παιδείας, ωστόσο εύκολα ήταν τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου διεκδικούνται όμως σε μεγάλο βαθμό από τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης που είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική ενώ από την άλλη πλευρά οι μαθητές της θεωρητικές φαίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ότι θα βρεθούν κάτω από τη βάση. Αναμένεται λοιπόν, πτώση των βάσεων και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Στρατιωτικές σχολές
Μείωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές. Οι επιδόσεις των υποψηφίων αναμένονται να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014.

Σχολές Αστυνομίας
Στις σχολές Αστυνομίας τόσο την Αστυφυλάκων όσο και την Αξιωματικών ο αριθμός εισακτέων είναι ακριβώς ο ίδιος με το 2014 (212 εισάγονται στην Αστυφυλάκων με πανελλαδικές και 35 στην Αξιωματικών) οπότε το επίπεδο δυσκολίας των φετινών θεμάτων ίσως οδηγήσει τις βάσεις πιο κάτω.

Ο παράγων μετεγγραφές

Όπως έχουμε γράψει το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος περίπου 11.500 υποψήφιοι μετέφεραν τη θέση εισαγωγής τους από Τμήματα της Περιφέρειας σε αντίστοιχα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου και κατευθύνθηκε το 80-85% των μετεγγραφών.

Tο Υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία οι μετεγγραφές θα ανέρχονται στο 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων σε κάθε Τμήμα. Πιθανόν ο αριθμός των θέσεων για μετεγγραφές  πρωτοετών να φθάσει τις 5.000-6.000 αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός εισακτέων σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη είναι περίπου 27.000.

Η μεγάλη μείωση στον αριθμό των θέσεων για μεταφορά θέσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετεγγραφές ακόμα και για πολύτεκνους, τρίτεκνους θα πραγματοποιούνται με μοριοδοτούμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες για να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας.

Πέρσι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι δήλωναν αβίαστα το τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή γνωρίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη, Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο κ.α. Οι αλλαγές στις μετεγγραφές ίσως οδηγήσουν τους υποψηφίους να δηλώσουν Τμήματα στον τόπο κατοικίας τους συγκρατώντας από τη μια πλευρά την πτώση σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αυξάνοντας την πτώση σε Περιφερειακά Τμήματα.

Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr

Βατερλό στα Μαθηματικά με αποτυχία που αναμένεται να φτάσει στο 80%
Ακόμη και κατά 1.000 μόρια αναμένεται να πέσουν σε ορισμένες σχολές φέτος οι βάσεις, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της βαθμολόγησης των γραπτών, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.
Πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουνίου, οπότε -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινωθούν οι βαθμοί στα σχολεία. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η αποτυχία στα
Μαθηματικά μπορεί να φτάσει το 80%, να ξεπεράσει δηλαδή τα επίπεδα του 2013, όταν το 78% των μαθητών είχε γράψει κάτω από τη βάση. Ο άλλος παράγοντας που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο ύψος το βάσεων είναι τα αυστηρότερα κριτήρια που θα ισχύσουν στις μετεγγραφές.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, φέτος ο αριθμός των μετεγγραφομένων δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το 15% των εισακτέων σε μια σχολή. Η ρύθμιση αυτή δεν έχει λάβει την τελική της μορφή, αφού το πολυνομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια, όπου θα παραμείνει για περίπου μία εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να πάρει από εκεί τον δρόμο του για τη Βουλή.
Η διαδικασία αυτή, όμως, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, η διορία κατάθεσης των οποίων λήγει στις 7 Ιουλίου.
newsbeast


Σε λίγες μέρες από τώρα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 19 Ιουνίου όπως αναφέρει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, λήγει ο χρόνος βαθμολόγησης των μαθημάτων με την ανακοίνωση των βαθμολογιών να γίνει από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου
Για τα μηχανογραφικά η εγκύκλιος αναφέρει πως η υποβολή τους θα γίνει από 15-6-2015 ως 7-7-2015. Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 15Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό  θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν τοΜ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2015 θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου
Τα θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής Κατεύθυνσης που ήταν υψηλής δυσκολίας, αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο. Οι βάσεις των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης αναμένεται να πέσουν συγκρατημένα. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ πρώτοι έγκυρα και έγκαιρα τις βάσεις 2015 για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

  • Οι άλλοι δύο παράγοντες που θα επιρεάσουν την κίνηση των βάσεων είναι:
  • O αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων
  • H σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.
1ο Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την εικόνα των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε Ιστορία και Αρχαιολογία και Θεατρικές Σπουδές έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση –ανάλογα και με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων- μπορεί να είναι μεγαλύτερης έντασης.

2ο και 4ο  πεδίο Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.
3ο πεδίο Επιστήμες υγείας
Η δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας ήταν πιο δύσκολα από πέρυσιόχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Ομως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.
4ο πεδίο Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης
Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως οι βάσεις θα μεινουν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.

Σφαγή σε μαθηματικά και φυσική δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογίες στις Πανελλήνιες 2015. Πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σε ποιες σχολές θα υπάρξει κατρακύλα εως και 1.000 μόρια. Τι εκτιμά o εκπαιδευτικός ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης. 

Ακούστε τη δήλωση του κυρίου Στρατηγάκη στο NewsIt...

Συμπερασματικά, σε όλα τα πεδία περιμένουμε πτώση των βάσεων εως και 1.000 μόρια και σε κάποιες σχολές και πάνω από 1.000 μόρια, αυτό θα γίνει λόγω των κακών επιδόσεων των παιδιών. Οι αριστούχοι αναμένεται να μειωθούν γύρω στο 18%.
Οπως δήλωσε στο Newsit ο εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης "είναι μεγάλη η αγωνία των παιδιών για τη διακύμανση των βάσεων και η αλήθεια είναι ότι φέτος τα θέματα ήταν πολύ πιο δύσκολα από τις άλλες χρονιές, έτσι όπως κρίνουν οι διάφορες επιστημονικές ενώσεις. Δηλαδή η Μαθηματική εταιρεία, η Ένωση Φυσικών και άλλες ενώσεις. Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη αξιοπιστα συνεπώς δε μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα με αριθμούς, η γενική αίσθηση όμως είναι οτι θα έχουμε πτώση των βάσεων.
Τι θα γίνει στο 1ο επιστημονικό πεδίο
Εκεί όπου έχουμε τις σχολές φιλολογίας, τις νομικές σχολές, τις ξένες φιλολογίες και τις παιδαγωγικές σχολές, εκεί τα αρχαία ήταν δύσκολα φέτος. Ακόμη και στα λατινικά, μάθημα παραδοσιακά εύκολο, τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι. Στην έκθεση ενώ το θέμα πολλοί το χαρακτήρισαν sos, το κείμενο ήταν πιο δύσκολο. Συνεπώς περιμένουμε πτώση στις βάσεις, σημαντική και απροσδιόριστη του αριθμού μορίων καθώς τα αρχαία είναι βασικό μάθημα και άρα μία μονάδα στα αρχαία, είναι όσο δυο μονάδες από τα υπόλοιπα μαθήματα.
Σφαγή στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Στο 2ο πεδίο που περιλαμβάνει φυσικο-μαθηματικές σχολές και στο 4ο πεδίο που περιλαμβάνει τις πολυτεχνικές σχολές, έγινε σφαγή στα μαθηματικά και κυρίως στη φυσική. Αυτό αναμένουμε να ρίξει πάρα πολύ τις βάσεις καθώς μιλάμε για τα δύο βασικά μαθήματα των πεδίων αυτών. Μιλάμε για πτώση εως και 1.000 μόρια και σε κάποιες σχολές μιλάμε και για ακόμη μεγαλυτερη πτώση.  
Μικρότερη θα είναι η πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο
Εδώ που είναι οι επιστήμες υγείας, τα παιδιά έχουν δώσει φυσική και μαθηματικά και προφανώς δεν έχουν πάει καλά αλλά εκεί τα μαθήματα αυτά δεν είναι βασικά. Στη Βιολογία που είναι βασικό μάθημα ωστόσο ακούσαμε γκρίνιες για δύσκολα θέματα συνεπώς και εδώ θα περιμένουμε πτώση των βάσεων σε σχέση με το 2014.
Σφαγή και στο 5ο επιστημονικό πεδίο όπου περιλαμβάνονται οι σχολές της αστυνομίας
Εδώ που είναι οι σχολές οικονομίας και διοίκησης και είναι και οι σχολές της αστυνομίας και οι στρατιωτικές, τα μαθηματικά γενικής παιδείας που είναι το δεύτερο βασικό μάθημα έγινε σφαγή. Τα θέματα ήταν δύσκολα ειδικά για τα παιδιά που προέρχονταν από τη θεωρητική κατεύθυνση και ήταν πολύ δύσκολο να τα διαπραγματευτούν. Συνεπώς και εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων.
Η μείωση των μετεγγραφών θα ρίξει τις βάσεις στις σχολές της επαρχίας
Να ξέρετε οτι γενικώς θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και επαρχίας γιατί μείωνονται δραστικά οι μετεγγραφές φέτος σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Αυτή η μείωση των μετεγγραφών θα κόψει διαδρομές του στυλ, παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών που δήλωναν για παράδειγμα τη σχολή πολιτικών μηχανικών στην Ξάνθη για να βρεθούν τελικά στο Μετσόβειο. Να ξέρουν λοιπόν τα παιδιά ότι αν δηλώσουν σχολή στην Ξάνθη υπάρχει περίπτωση να μείνουν εκεί και να μην καταφέρουν να έρθουν στην Αθήνα. Συνεπώς δε θα δηλώσουν σχολές επαρχίας με την ίδια ευκολία που δήλωναν πέρυσι και άρα αυτή είναι μια ακόμη αιτία της πτώσης των βάσεων στις επαρχιακές πόλεις.
Πως να αντιδράσουν τα παιδιά στην κακή βαθμολογία
Συνήθως σε χρονιές που τα θέματα είναι δύσκολα τα παιδιά όταν δουν τους βαθμούς τους απογοτεύονται και βάζουν τα κλάματα. Το σωστό όμως είναι τα παιδιά να είναι ψύχραιμα καθώς όταν θα βγουν οι βάσεις, τότε θα κριθούν όλα. Οι βαθμοί που θα πάρουν τώρα και μπορεί να τους φανούν χαμηλοί, μπορεί να αποδειχτούν αρκετοι και ικανοι για να περάσουν στη σχολή των ονείρων τους" είπε τέλος ο εκπαιδευτικός ερευνητής.
newsit

Πτώση των βάσεων σε τέσσερα από τα πέντε Επιστημονικά Πεδία

Συγκράτηση στα περσινά επίπεδα για τις Οικονοµικές σχολές Καθοδική διαγράφεται η τάση των βάσεων για όλα σχεδόν τα Επιστηµονικά Πεδία, καθώς στην πλειονότητα των µαθηµάτων τα θέµατα ήταν δυσκολότερα σε σχέση µε πέρυσι, ενώ σε ορισµένα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας, που αποτελούν βαρόµετρο για την εισαγωγή σε συγκεκριµένες οµάδες σχολών, φαίνεται πως καταγράφεται πανωλεθρία.
Πτώση των βάσεων σε τέσσερα από τα πέντε Επιστημονικά Πεδία
Μία ηµέρα µετά τη λήξη των Πανελλαδικών -χθες έπεσε η αυλαία µε το µάθηµα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας- όλες οι πληροφορίες, τόσο από τα εξεταστικά κέντρα όσο και από αναλυτές που ασχολούνται χρόνια µε τις Πανελλαδικές, συγκλίνουν στο ότι η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική σε τουλάχιστον 4 από τα 5 Επιστηµονικά Πεδία, αλλά όχι µε την ίδια ένταση. Πιθανότατα, να αποτελέσουν εξαίρεση τα τμήματα που εντάσσονται στο 5ο πεδίο Οικονομικών Επιστημών, καθώς τα χθεσινά θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το συγκεκριμένο πεδίο, δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους που στοχεύουν στις Οικονομικές Σχολές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ανέβουν οι βάσεις στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, αλλά μπορεί να παραμείνουν κοντά στα περσινά επίπεδα ή να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις. Ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και σε ορισμένα άλλα επιστημονικά πεδία και σε τμήματα στα οποία μπορεί να μειώθηκαν πολύ οι εισακτέοι, καθώς από μόνο του αυτό το δεδομένο αυξάνει τον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι που ολοκλήρωσαν τις Πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι -εκτός από την ευκολία/δυσκολία των θεμάτων σε κάθε μάθημα- οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται και από άλλους δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τις πρώτες προτιμήσεις ανά τμήμα που θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο και ο δεύτερος εάν έχουν αυξηθεί ή μειωθεί και σε τι ποσοστό οι θέσεις εισακτέων σε τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Από τη μέχρι στιγμής εικόνα, φαίνεται πως οι τάσεις των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία διαγράφονται ως εξής: 1ο ΕΠ: Μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την εικόνα των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε τμήματα πάντως όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση -ανάλογα και με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων- μπορεί να είναι μεγαλύτερης έντασης. 2ο-4ο ΕΠ: Μεγάλη υποχώρηση των βάσεων σε πολλές πρωτοκλασάτες σχολές του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου προοιωνίζεται από τις αισθητά χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων της Τεχνολογικής και δευτερευόντως της Θετικής Κατεύθυνσης. Το βαθμολογικό βατερλό που αναμένεται στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική) οδηγεί σε ελεύθερη πτώση των βάσεων αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Αντίστοιχη θα είναι η πορεία και για τις Φυσικομαθηματικές Σχολές που εντάσσονται στο 2ο ΕΠ αλλά και στα τμήματα Πληροφορικής που είναι κοινά στο 2ο και το 4ο πεδίο. 3ο ΕΠ: Χαμηλώνει ο πήχης για την εισαγωγή στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Οι αισθητά χειρότερες επιδόσεις που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας της Θετικής Κατεύθυνσης (Βιολογία) αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα προϊδεάζουν για πτωτική πορεία των βάσεων στις Ιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία επιλέγονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους υποψηφίους. Λιγότερα μόρια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι και για τμήματα Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας κ.ά. 5ο ΕΠ: Ισως να είναι το μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις, λόγω της ισορροπίας των επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που απαιτούνται για τις Οικονομικές Σχολές. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μιλούν για λίγο ευκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δίνει ελπίδες για καλύτερες επιδόσεις, ενώ στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας (Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας) οι βαθμολογίες αναμένεται λίγο χαμηλότερες. Σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, η πρώτη πρόβλεψη δείχνει ότι οι βάσεις θα συγκρατηθούν σε τμήματα όπως Οικονομικών επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακών Σπουδών κ.ά. Η εικόνα των επιδόσεων ανά κατεύθυνση ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ Τουλάχιστον σε δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης τα θέματα ήταν σαφώς πιο απαιτητικά από τα αντίστοιχα περσινά, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. Τόσο στη Νεοελληνική Λογοτεχνία όσο και στα Λατινικά οι βαθμολογικές επιδόσεις φαίνεται πως... τραβούν την κατηφόρα. Στη Λογοτεχνία, ακόμη και υποψήφιοι που είχαν προετοιμαστεί επαρκώς και ήλπιζαν σε μία καλή βαθμολογία, προσγειώθηκαν απότομα. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα, τα ποσοστά των υποψηφίων που κατάφεραν να πλασαριστούν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20) θα είναι κάτω του 3%, ενώ τουλάχιστον 3 στους 10 θα κινηθούν κάτω από τη βαθμολογική βάση. Και στα Λατινικά οι υποψήφιοι... ζορίστηκαν αρκετά με τους εκπαιδευτικούς από την πρώτη στιγμή να μιλούν για δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι, και κατ' επέκταση χαμηλότερες βαθμολογίες. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των άριστων γραπτών θα πέσει κάτω από το 20%, ενώ και σε αυτό το μάθημα τουλάχιστον το 30% θα κινηθεί σε... ρηχά νερά. Στα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, δεν αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις στις βαθμολογίες σε σχέση με τις εξετάσεις του 2014. Ωστόσο, τα θέματα -τα οποία ήταν καλά δομημένα αλλά απαιτητικά- φαίνεται πως δεν βοήθησαν ώστε να αυξηθούν οι καλές βαθμολογίες. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως περίπου το 5% των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα κινηθεί μεταξύ 18-20, ενώ περίπου 1 στους 3, θα βρεθεί στο... υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας. Στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, την Ιστορία, που εξετάστηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου, τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, και από τις πρώτες εκτιμήσεις που προέρχονται από καθηγητές, οι επιδόσεις θα κινηθούν κοντά στα περσινά επίπεδα. Θυμίζουμε ότι το 2014, το 15,34% είχε αριστεύσει, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό της τελευταίας 5ετίας. Οσον αφορά τους υποψηφίους που έγραψαν κάτω από τη βάση, ήταν σχεδόν ο ένας στους δύο. ΘΕΤΙΚΗ Χειρότερες επιδόσεις σε 3 από τα 4 μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης θα πρέπει να αναμένουν οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων σε Μαθηματικά, Βιολογία και Φυσική ήταν σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι. Τα κακά μαντάτα ξεκίνησαν ήδη με το πρώτο μάθημα κατεύθυνσης (Βιολογία) στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Θετικής. Οι καθηγητές μίλησαν από την πρώτη στιγμή για τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, καθώς απαιτούσαν ιδιαίτερη σκέψη και συνδυαστική ικανότητα, ενώ κάποια από αυτά επιδέχονταν εναλλακτικές απαντήσεις. Είναι πολύ πιθανό οι βαθμολογίες να κινηθούν κοντά στα επίπεδα του 2013, οπότε οι αριστούχοι δεν είχαν φτάσει το 23,72%, ή και λίγο χαμηλότερα. Και οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι η Βιολογία δεν είναι ένα τυχαίο μάθημα, αλλά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Δύο ημέρες αργότερα, σειρά είχαν τα Μαθηματικά, όπου οι εκπαιδευτικοί προετοίμασαν τους υποψηφίους για βαθμολογικό Βατερλό. Είναι πολύ πιθανό οι αριστούχοι να πέσουν κάτω από το 10% (15,12%), ενώ ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν οι βαθμολογίες να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες του 2013, οπότε και στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα είχε βρεθεί μόλις το 2,47%. Επισημαίνεται ότι τα Μαθηματικά δεν είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τους υποψηφίους της Θετικής που επιλέγουν σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, αλλά είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για όσους στοχεύουν σε τμήματα του 2ου και 4ου ΕΠ. Το μάθημα της Χημείας, 2ο μάθημα βαρύτητας για τις σχολές του 3ου ΕΠ, αποτέλεσε μία ευχάριστη παρένθεση στα δύσκολα θέματα της Θετικής Κατεύθυνσης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι αριστούχοι θα είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 30%. Η... χαριστική βολή, πάντως, ήρθε την Παρασκευή 29 Μαΐου με το μάθημα της Φυσικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα από πέρυσι και, σύμφωνα με το σχόλιο της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, παραπέμπουν σε εξετάσεις πρωτοετών φοιτητών. Και μην ξεχνάμε ότι η Φυσική είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας για το 2ο και το 4ο ΕΠ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 2 Σε τεράστια ποσοστά αποτυχίας στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά και Φυσική) για τα τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου αλλά και σε μείωση των γραπτών που θα βρεθούν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα οδηγούνται οι φετινοί υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Τα ομολογουμένως πολύ δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική χαμηλώνουν τις βαθμολογικές επιδόσεις αλλά και τον πήχη για τις βάσεις εισαγωγής σε μία σειρά τμημάτων. Τα ποσοστά των αριστούχων στα Μαθηματικά (συντελεστής 1,3 για τις Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές) θα είναι ακόμη χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Θετικής Κατεύθυνσης, και δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω του 3%. Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βάση φαίνεται πως ξεπεράσουν το 60%. Αντίστοιχης, αν όχι μεγαλύτερης, δυσκολίας ήταν ο βαθμός των θεμάτων στη Φυσική. Οι καθηγητές μιλούν για επιδόσεις κοντά στα επίπεδα του 2012, οπότε και οι αριστούχοι είχαν φτάσει το 2,16%. Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε εάν δούμε 7 ή ακόμη και 8 στους 10 υποψηφίους της Θετικής Κατεύθυνσης 2 να μην καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη βαθμολογική βάση. Αντιθέτως, το μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν προβλημάτισε τους υποψηφίους, καθώς όσοι είχαν προετοιμαστεί καλά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς μπορούσαν να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες. Ολα συγκλίνουν στο ότι οι επιδόσεις θα είναι λίγο καλύτερες από τις περσινές, με περίπου 1 στους 3 υποψηφίους να «αγγίζει» το άριστα. Στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ορισμένα από τα θέματα έχρηζαν αυξημένης βαρύτητας, αλλά στο σύνολό τους δεν φαίνεται να προβλημάτισαν τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές. Ωστόσο, τα ποσοστό των αριστούχων φαίνεται πως θα κινηθούν κοντά στο 10%, δηλαδή ελαφρώς παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, ενώ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι δεν θα ξεπεράσουν τη βαθμολογική βάση. ΕΘΝΟΣ

Η αποτυχία - ρεκόρ στα Μαθηματικά ρίχνει τις βάσεις σε τέσσερα πεδία

 «Τρίζει» το ρεκόρ αποτυχίας του 2013 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, μάθημα που βάζει το στίγμα του στη διαφαινόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές των τεσσάρων από τα πέντε επιστημονικά πεδία κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα υποψηφίους τεχνολογικής κατεύθυνσης -της πολυπληθέστερης μεταξύ των τριών- έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ παρά τις αρχικές προβλέψεις, πολύ κακές βαθμολογικές επιδόσεις παρουσιάζονται και στη Φυσική, με αποτέλεσμα η μεγάλη αποτυχία στα δύο αυτά μαθήματα να επηρεάζει έντονα την πορεία των βάσεων των σχολών που διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ειδικότερα, καθώς η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων Γενικού Λυκείου έχει προχωρήσει (ανάλογα και με τον χρόνο εξέτασης κάθε μαθήματος), σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι επιδόσεις στα Μαθηματικά είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2013, όταν το 78,04% των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης δεν ξεπέρασε το 10. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό επιδόσεων κάτω από τη βάση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τις επιδόσεις των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνεται η ακόλουθη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο: 1ο (θεωρητικών επιστημών): Στα Αρχαία, πρώτο μάθημα υψηλής βαρύτητας του πεδίου, παρουσιάζεται υπερσυγκέντρωση βαθμολογιών στην κλίμακα 10-15 αλλά όχι αύξηση των άριστων γραπτών. Επίσης, χειρότερη είναι η εικόνα των επιδόσεων στη Λογοτεχνία και τα Λατινικά, όχι όμως και στην Ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Η υπερσυγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες βαθμολογίες ισορροπεί τις ανοδικές τάσεις λόγω της μείωσης των θέσεων και εκτιμάται ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές (π.χ. Νομικές) θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δεν αποκλείεται βέβαια πτώση στις χαμηλόβαθμες περιφερειακές σχολές. 2ο και 4ο (σχολές θετικών επιστημών, πολυτεχνεία): Στα Μαθηματικά και τη Φυσική -τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τα δύο πεδία- η αποτυχία των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 70%-80%. Αρα, θεωρείται σίγουρο ότι οι βάσεις (φυσικομαθηματικά, πολυτεχνεία) θα κινηθούν πτωτικά. 3ο (επιστήμες υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, όχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Ομως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές. 5ο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου) ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (δεύτερο μάθημα βαρύτητας). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βάσεις στα ίδια επίπεδα, καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο. Τέλος, πτωτικά επηρεάζει τις σχολές της περιφέρειας και των πέντε πεδίων η μείωση των μετεγγραφών στο 10% του αριθμού εισακτέων των κεντρικών ΑΕΙ. Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο στην ιστοσελίδα www.mine du.gov.gr και μετά τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να απευθυνθούν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να το υποβάλουν ηλεκτρονικά. Καθημερινή
Μείωση των αριστούχων κατά 25 έως 30% στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος, σε σχέση με πέρυσι δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά ίχνη από περίπου 12 χιλιάδες γραπτά, όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, ο οποίος προβλέπει πτώση των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. «Η πτώση των βάσεων αφορά στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή, εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές», αναφέρει ο κ. Κάτσικας και σημειώνει ότι η πτώση αυτή θα αφορά «στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης καθώς και της περιφέρειας». Ωστόσο, στα περιφερειακά πανεπιστήμια, «η πτώση θα είναι μεγαλύτερη και θα ξεκινά τουλάχιστον από τα 500 μόρια». «Η πτώση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, οι νομικές, οι φιλολογικές σχολές, οι ξένες φιλολογίες κλπ, και του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, τα τμήματα οικονομίας και διοίκησης», συμπληρώνει ο κ. Κάτσικας. Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις, ο κ. Κάτσικας εξηγεί: «Η κίνηση των βάσεων εισαγωγής φέτος διαμορφώνεται από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και από τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη ένας παράγοντας που είναι η ζήτηση, εξουδετερώνεται καθώς δεν υπάρχουν διακριτές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι». Όπως σημειώνει, «φέτος, υπάρχουν δύο χιλιάδες λιγότερες θέσεις, ένα στοιχείο που επηρεάζει τις βάσεις, ενώ καταγράφονται χειρότερες επιδόσεις σε μαθήματα κλειδιά, όπως τα μαθηματικά γενικής παιδείας, τα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, η φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, η βιολογία και η λογοτεχνία της θεωρητικής κατεύθυνσης». Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου. newsbeast.grhttp://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/wysiwyg/pinakas_paneladikon.jpg?itok=kef_kYziΤου Χρήστου Κάτσικα  Ενώ συνεχίζεται η διόρθωση των δεκάδων χιλιάδων γραπτών των φετινών υποψηφίων των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καταγράφονται τα πρώτα «βαθμολογικά ίχνη» από ένα ορατό δείγμα απαντήσεων. Την ίδια στιγμή, δίπλα στην αγωνία για τις επιδόσεις και την κίνηση των βάσεων, που πριμοδοτεί η φετινή μείωση στον αριθμό εισακτέων, και τα «προβληματικά» θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής, βαδίζει ο προβληματισμός δεκάδων χιλιάδων οικογενειών για την αλλαγή στο θέμα των μετεγγραφών που, όπως φαίνεται, μειώνει δραστικά τις δυνατότητες μετακίνησης. Αγωνίες και ανησυχίες που σταδιοδρομούν, βεβαίως, στην «πίστα» της οικονομικής αδυναμίας τους και στις απαράδεκτα χαμηλές κρατικές δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα, που κάνουν απαγορευτική την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής των παιδιών τους, ιδιαίτερα εκείνων που θα πετύχουν την είσοδό τους σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Επιδόσεις και βάσεις Οι συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων είναι:  1. Οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.  2. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.  3. Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (3), κυρίως, «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων. Οσον αφορά τον αριθμό εισακτέων, είναι γνωστό ότι οι φετινοί υποψήφιοι διεκδικούν μικρότερο από πέρυσι αριθμό θέσεων στα ΑΕΙ της χώρας, καθώς από 70.305 μειώθηκαν στις 68.345. Η γενική εικόνα στον τομέα αυτό είναι λιγότεροι στα κεντρικά ιδρύματα, περισσότεροι στην επαρχία, λιγότεροι στις περιζήτητες σχολές, περισσότεροι στα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ΑΕΙ, ενώ η αύξηση αφορά κυρίως τμήματα των ΤΕΙ και ελάχιστα τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Το γεγονός αυτό είναι φανερό ότι αυξάνει τον ανταγωνισμό και ωθεί τις βάσεις εισαγωγής προς τα πάνω. Ωστόσο τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η τάση εξουδετερώνεται κυρίως στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς τρία μαθήματα, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά, αλλά και η Φυσική Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης «θέρισαν» τις επιδόσεις της πλειονότητας των υποψηφίων. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς τα μαθήματα αυτά «μεταφέρουν» συντελεστές βαρύτητας. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τα «προγνωστικά» για την κίνηση των βάσεων την άνοδο ή την πτώση τους ξεκινούν μετά την επίσημη γνωστοποίηση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, καθώς τότε μπορεί να γίνει η σύγκριση με τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, η «ανάγνωση» ενός δείγματος περίπου 12.000 βαθμολογιών που αφορούν τις επιδόσεις στα παραπάνω μαθήματα, φανερώνει συγκεκριμένες τάσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Και το πρώτο και βασικό συμπέρασμα για φέτος είναι ότι αναμένεται μια μείωση των άριστων επιδόσεων σε ποσοστό περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι!  Οι εκτιμήσεις Με βάση τα δεδομένα αυτά είναι φανερό ότι αφενός θα έχουμε πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, όπως βεβαίως και στα περισσότερα τμήματα που συμπεριλαμβάνονται στο 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο που αφορούν τα Τμήματα των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, καθώς και στα Τμήματα Υγείας, ενώ την πτώση των βάσεων εισαγωγής δεν φαίνεται να γλιτώνουν τα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης. Για τα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Νομικές, Φιλολογικά, Ιστορικά, Κοινωνιολογικά κ.λπ. Τμήματα), τα πράγματα είναι ακόμη θολά όσον αφορά την κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής, καθώς τα βαθμολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν ακόμη εκτιμήσεις. Ενα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της πτώσης των βάσεων θα είναι η μεγαλύτερη ένταση που θα καταγραφεί στα Τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Εδώ οι βάσεις στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές αναμένεται να κάνουν βουτιά πάνω από 500 μόρια στις περιζήτητες και περισσότερο από 1.000-1.500 μόρια στις μεσαίες στη βαθμολογική κλίμακα. Και αυτό γιατί στα περισσότερα Τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων φέτος έχουμε αύξηση των θέσεων σε αντίθεση με τα Τμήματα των Πανεπιστημίων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), τα οποία είτε προσφέρουν τον ίδιο είτε μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με πέρσι. Οι βαθμολογίες Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που μας έκανε για τα θέματα των Μαθηματικών ο Αντώνης Τσολομύτης, αν. καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Πραγματικά τα θέματα φέτος ήταν απίστευτα δύσκολα για να λυθούν από τους υποψήφιους σε 3 ώρες. Θέλω όμως να το πάω το θέμα ένα βήμα παρακάτω. Είμαι της γνώμης ότι τα θέματα ήταν δύσκολα και για τους καθηγητές και φροντιστές, ακόμα και τους “καλύτερους”. Θέλω όμως να πάω το θέμα ένα βήμα παρακάτω (συγχωρέστε με για την επανάληψη): τα θέματα δεν ήταν καθόλου εύκολα ούτε και για τους συνάδελφους που τα επέλεξαν!». Παράλληλα, για τις αθέατες πλευρές των φετινών θεμάτων, ο γνωστός Φυσικός Δημήτρης Τσιριγώτης δηλώνει: «Αν συγκρίνουμε τη διαφορά δυσκολίας μεταξύ των ασκήσεων που προτείνουν τα σχολικά βιβλία με τις ασκήσεις που επιλέγονται ως θέματα στις εξετάσεις θα διαπιστώσουμε τεράστια απόκλιση. Αυτό οφείλεται στο ότι ο βαθμός δυσκολίας και το γενικότερο πνεύμα των θεμάτων που επιλέγονται είναι προσανατολισμένος όχι στο επίπεδο των σχολικών βιβλίων, καθώς θα όφειλε, αλλά στο επίπεδο των εξωσχολικών βοηθημάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. »Εδώ τίθεται και ένα θέμα ηθικής νομιμότητας. Μπορεί ένας μαθητής να επιτύχει στις εξετάσεις στηριγμένος στη μελέτη του μόνο στο σχολικό βιβλίο; Η απάντηση είναι ρητά αρνητική, αφού είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει και κάποια εξωσχολικά βοηθήματα. Από ποια δεξαμενή λοιπόν επιλέγονται τα θέματα; Αναρωτιέμαι μήπως τελικά υπάρχει μια ανεπίσημη “τράπεζα θεμάτων” από την οποία εμπνέονται τα θέματα των εξετάσεων και που δεν είναι άλλη από τα εξωσχολικά βοηθήματα». Πηγή: ΕφΣΥΝΔιαβάστε περισσότερα: Πανελλήνιες 2015: Οι πρώτες βαθμολογίες - Σφαγή με... μαθηματική ακρίβειαΔεν έχει καλά, καλά πέσει η αυλαία στις πανελλήνιες για το 2015 και άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα στοιχεία για τις βάσεις των σχολών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν τα δύσκολα θέματα που “έπεσαν” σε μαθηματικά και φυσική ρίχνουν κατά πολύ τις βάσεις στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Στις σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης, πάντα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία θα είναι μικρότερη, ενώ πιο χαμηλά θα κινηθούν οι βάσεις ιατρικών και παραϊατρικών σχολών. Αρκετά μεγάλη θα είναι η πτώση και στις βάσεις των στρατιωτικών σχολών, ενώ η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές σχολές θα κρατήσει τις βάσεις στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι σχολές του πρώτους πεδίου, με το ειδικό μάθημα να κρίνει την είσοδο σε πολλές σχολές όπου απαιτείται. Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μια κάποια πτώση των βάσεων, ωστόσο αυτή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, θα λείψουν όμως σίγουρα και οι πολλοί αριστούχοι. Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο η πτώση των βάσεων θα είναι πιο συγκρατημένη. 
newsit

Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι κάθε χρόνο σχεδόν, η εκτίμηση για το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Λίγες ημέρες πριν τη λήξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, όλοι επιχειρούν με τα δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους να προβλέψουν την άνοδο ή την πτώση των κυριότερων σχολών.
Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις διακυμάνσεις αυτές, όχι μόνο για φέτος αλλά και για κάθε χρονιά.
Αριθμός εισακτέων
Κατά 2.000 μειώνονται οι θέσεις των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι θέσεις φέτος είναι 68.345, ενώ οι αιτήσεις έφτασαν τις 101.508.
Αναλυτικά ο γενικός αριθμός εισακτέων αφορά 44.200 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.
Οι μετεγγραφές
  Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις μετεγγραφές για τις κοινωνικές κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο το οποίο θα επηρεάσει πολλές σχολές. Οι επιλογές των υποψηφίων ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια θα περιοριστούν καθώς τα κριτήρια των μετεγγραφών όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ο αριθμός των αριστούχων
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθηγητών και έμπειρων βαθμολογητών, σε αρκετά μαθήματα οι επιδόσεις των μαθητών είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι και κυρίως όσον αφορά τις άριστες βαθμολογίες (18-20) αλλά και τη μεσαία κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν και τα μόρια εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές σχεδόν όλων των επιστημονικών πεδίων.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρεπορτάζ του "ΕΘΝΟΥΣ"  οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν καλά στα εξής μαθήματα:
Νεοελληνική Λογοτεχνία. Οι φιλόλογοι προβλέπουν χαμηλότερες από πέρυσι βαθμολογίες.
Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης. Ιδιαίτερα στα Μαθηματικά της Κατεύθυνσης οι εκτιμήσεις μιλούν για πανωλεθρία, καθώς τα θέματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι προβλέψεις λένε ότι οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από πέρυσι και οι καθηγητές περιμένουν αύξηση στα ποσοστά των γραπτών, που θα βαθμολογηθούν με βαθμούς κάτω της βάσης.
Βιολογία. Και στις δύο περιπτώσεις (Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης) οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες από πέρυσι σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, και κυρίως από 18 έως 20.
Στα υπόλοιπα μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, η φυσική, η ιστορίας και τα Αρχαία, οι επιδόσεις φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Μια χρονιά Πανελλαδικών Εξετάσεων χωρίς εντυπωσιακές εκπλήξεις είναι η φετινή, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία με τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι εξετάσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και η βαθμολόγηση των γραπτών δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν μπορούν και να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία που θα έχουν φέτος οι βάσεις για την εισαγωγή στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Λιγότεροι αριστούχοι σε Βιολογία, Μαθηματικά και Λογοτεχνία
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθηγητών και έμπειρων βαθμολογητών, σε αρκετά μαθήματα οι επιδόσεις των μαθητών θα είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι και κυρίως όσον αφορά τις άριστες βαθμολογίες (18-20) αλλά και τη μεσαία κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν και τα μόρια εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές σχεδόν όλων των επιστημονικών πεδίων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υποψήφιοι που έχουν ακόμη μπροστά τους μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν δεν θα πρέπει να ακούνε εκτιμήσεις για τις βάσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ούτε και να απογοητεύονται. Αλλωστε είναι γνωστό ότι η πορεία των βάσεων κάθε χρονιά έχει άμεση σχέση και με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα με τις επιλογές που θα γίνουν στα μηχανογραφικά δελτία και όχι αποκλειστικά με τις καλές ή κακές επιδόσεις. Μέχρι στιγμής πάντως οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν καλά στα εξής μαθήματα: • Νεοελληνική Λογοτεχνία. Οι φιλόλογοι προβλέπουν χαμηλότερες από πέρυσι βαθμολογίες. •Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης. Ιδιαίτερα στα Μαθηματικά της Κατεύθυνσης οι εκτιμήσεις μιλούν για πανωλεθρία, καθώς τα θέματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι προβλέψεις λένε ότι οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από πέρυσι και οι καθηγητές περιμένουν αύξηση στα ποσοστά των γραπτών, που θα βαθμολογηθούν με βαθμούς κάτω της βάσης. • Βιολογία. Και στις δύο περιπτώσεις (Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης) οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες από πέρυσι σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, και κυρίως από 18 έως 20. Στα υπόλοιπα μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, η Φυσική, η Ιστορία και τα Αρχαία, οι επιδόσεις φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Η εικόνα των βαθμολογικών επιδόσεων στα έξι μαθήματα κατεύθυνσης είναι η εξής: Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Αντιμέτωποι με ένα απαιτητικό κείμενο του Διονύσιου Σολωμού από τον «Κρητικό» ήρθαν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ακόμη και υποψήφιοι που είχαν υψηλές προσδοκίες για καλές επιδόσεις προσγειώθηκαν απότομα, αφού τα αποσπάσματα που δόθηκαν από τον «Κρητικό» αλλά και οι ερωτήσεις πάνω στο κείμενο ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι φιλόλογοι από την πρώτη στιγμή μίλησαν για δύσκολα θέματα και προϊδέασαν για χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί πως εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε τα ποσοστά των αριστούχων θα πέσουν κάτω από το 3%, ποσοστό που θα είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 6 ετών. Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, σχεδόν 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 υπολογίζεται πως θα κινηθεί μεταξύ 15 έως 17,9, βαθμολογία αρκετά καλή για τα δεδομένα του μαθήματος.Βιολογία Θετικής Απαιτητικά ήταν τα θέματα της Βιολογίας σύμφωνα με τους καθηγητές, ωστόσο οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι συνηθισμένοι στα δύσκολα, καθώς επιτυγχάνουν κάθε χρόνο τις υψηλότερες βαθμολογίες από όλες τις κατευθύνσεις. Η προσέγγιση των θεμάτων, σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων, απαιτούσε προσεκτική και συστηματική επεξεργασία, που είναι χρονοβόρα διαδικασία. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι κάποια θέματα επιδέχονται εναλλακτικές απαντήσεις, τις οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι βαθμολογητές. Πάντως, οι επιδόσεις των υποψηφίων στο συγκεκριμένο μάθημα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό εάν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, Φαρμακευτικές για τα πανεπιστήμια και στις Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας κ.ά. για τα τεχνολογικά ιδρύματα, καθώς η Βιολογία είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 1,3. Οι βαθμολογικές επιδόσεις στις φετινές Πανελλαδικές αναμένεται να κινηθούν κοντά στα περσινά επίπεδα και πιθανότατα λίγο χαμηλότερα, καθώς ακόμη δεν υπάρχει σαφέστατη εικόνα από τα εξεταστικά κέντρα. Από τις πληροφορίες που δίνουν, όμως, ορισμένοι βαθμολογητές, φαίνεται πως οι αριστούχοι θα παρουσιάσουν μικρή κάμψη σε σχέση με πέρυσι, καθώς αναμένεται να πέσουν κοντά στο 30% από 33,38% το 2014. Στην επόμενη βαθμολογική κλίμακα (15-17,9) αναμένεται να συγκεντρωθεί 1 στους 3 υποψηφίους, ενώ για ακόμη μία φορά τα ποσοστά για όσους δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βαθμολογική βάση θα είναι χαμηλά μεταξύ 10-15%. Χημεία - Βιοχημεία Τεχνολογικής 1 Τα θέματα στο μάθημα της Χημείας - Βιοχημείας απευθύνονταν, σύμφωνα με την αρμόδια επιστημονική ένωση, σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν κατανοήσει σε βάθος την ύλη και των δύο γνωστικών αντικειμένων και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε εφαρμογές. Μάλιστα η εκτίμηση των καθηγητών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τους ίδιους τους υποψηφίους, είναι ότι η έκταση των απαντήσεων είναι μεγάλη σχετικά με τον χρόνο της εξέτασης, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας τους. Τα μαθήματα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 επιλέγονται κάθε χρόνο από ελάχιστους υποψηφίους, ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό από αυτούς καταφέρνει να βρεθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα ειδικά στο συγκεκριμένο μάθημα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 5ετία, με εξαίρεση την περσινή χρονιά, οι αριστούχοι στη Χημεία - Βιοχημεία κυμάνθηκαν μεταξύ 30 έως 47%. Το 2014 οι υποψήφιοι... ζορίστηκαν περισσότερο, καθώς οι αριστούχοι δεν ξεπέρασαν το 17,38%, ποσοστό κοντά στο οποίο αναμένεται να κινηθούν και οι φετινοί μαθητές που επέλεξαν την Τεχνολογική Κατεύθυνση 1. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής 2 Χωρίς σοβαρές δυσκολίες κύλησε για τους υποψηφίους η εξέταση στο πρώτο μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, αφού τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με σχετική ευκολία από τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το «Αριστα» φαίνεται ότι θα κυμανθεί κοντά στα περσινά υψηλά επίπεδα ή και λίγο παραπάνω, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 1 στους 3 μαθητές. Χαμηλότερα από πέρυσι αναμένονται τα ποσοστά των υποψηφίων στο... υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας, αφού -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα αφορά περίπου το 20% από 26,50% πέρυσι. Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Για βαθμολογικό «Βατερλό» προετοιμάζουν οι καθηγητές τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, καθώς τα θέματα -σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία- ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Οι επιδόσεις θα είναι ακόμη χειρότερες για τους μαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, οι οποίοι... ιστορικά δυσκολεύονται περισσότερο στο συγκεκριμένο μάθημα από τους υποψηφίους της Θετικής. Με δεδομένο ότι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα που εντάσσονται στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι βέβαιο ότι η εικόνα των επιδόσεων θα επηρεάσει σημαντικά και την πορεία των βάσεων σε πολλές ομάδες σχολών, όπως τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές αλλά και τις Φυσικομαθηματικές. Πάντως, εάν οι προβλέψεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας επιβεβαιωθούν -καθώς ακόμη δεν υπάρχει εικόνα από τα εξεταστικά κέντρα-, τότε το ποσοστό των αριστούχων είναι πολύ πιθανό να πέσει κάτω από το 10% για τους υποψηφίους της Θετικής Κατεύθυνσης (πέρυσι 15,12%), ενώ για τους υποψηφίους της Τεχνολογικής 2 ίσως να υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 3% (πέρυσι 4,68%). Μπορεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα να λιγοστεύουν οι υποψήφιοι, ωστόσο τα γραπτά που δεν θα ξεπεράσουν τη βάση φαίνεται πως θα τραβήξουν την... ανιούσα. Για την Τεχνολογική 2 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πάνω από 6 στους 10 δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βάση. Στη Θετική Κατεύθυνση, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 30%. Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ικανοποιημένοι βγήκαν τη Δευτέρα από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, καθώς τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν σε γενικές γραμμές βατά για όσους είχαν προετοιμαστεί καλά, ενώ από το αδίδακτο κείμενο που δυσκόλεψε αρκετούς υποψηφίους θα ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους καλούς. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και οι επιδόσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις εισαγωγής σε τμήματα Νομικής, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας κ.ά. Τόσο το διδαγμένο όσο και το αδίδακτο κείμενο δεν ήταν πολύ μεγάλης δυσκολίας, ωστόσο απαιτούσε μεγάλη προσοχή και άρτια προετοιμασία προκειμένου να επιτευχθούν υψηλές βαθμολογίες. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους καθηγητές δείχνουν ότι οι επιδόσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, οπότε και το 5% των υποψηφίων είχε καταφέρει να αριστεύσει. Σχεδόν 4 στους 10 εκτιμάται πως θα βρεθούν μεταξύ 12-17,9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση. ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014
ΜΑΘΗΜΑ18-2015-17,912-14,910-11,95-9,90-4,9
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑΘΕΩΡ. ΚΑΤ.5,00%17,12%21,13%15,10%28,06%13,59%
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΘΕΩΡ. ΚΑΤ.3,10%20,80%29,68%17,50%23,87%5,06%
ΒΙΟΛΟΓΙΑΘΕΤ. ΚΑΤ.33,38%34,26%16,19%5,67%7,22%3,27%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑΘΕΤ. ΚΑΤ.15,12%24,88%20,96%10,52%17,11%11,42%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑΤΕΧN. ΚΑΤ. 112,58%19,51%20,04%12,37%20,79%14,71%
ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΤΕΧN. ΚΑΤ 1.17,38%31,02%17,38%9,49%17,91%6,82%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑΤΕΧN. ΚΑΤ. 24,68%10,76%13,94%10,29%24,84%35,49%
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚ/ΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝΤΕΧN. ΚΑΤ. 230,65%17,05%15,06%10,73%22,17%4,33%

ΕΘΝΟΣ

Οι επιδόσεις σε 5 μαθήματα γενικής παιδείας


Μεικτή είναι η εικόνα των επιδόσεων -βάσει των εκτιμήσεων από καθηγητές και βαθμολογητές- για τα πέντε μαθήματα γενικής παιδείας, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι τις δύο πρώτες ημέρες των πανελλαδικών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι καλύτερες διαγράφονται οι επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, περίπου στα περσινά επίπεδα σε Ιστορία και Φυσική, και χειρότερες στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Βιολογία, τα οποία επιλέγονται συνολικά από 70.000 και πλέον υποψηφίους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, καλύτερες διαγράφονται οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα, περίπου στα περσινά επίπεδα κινούνται σε Ιστορία και Φυσική, ενώ χειρότερες αναμένονται σε Μαθηματικά, Στοιχεί
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, καλύτερες διαγράφονται οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα, περίπου στα περσινά επίπεδα κινούνται σε Ιστορία και Φυσική, ενώ χειρότερες αναμένονται σε Μαθηματικά, Στοιχεία Στατιστικής και Βιολογία
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένα από τα μαθήματα γενικής παιδείας δεν έχει συντελεστή αυξημένης βαρύτητας στον υπολογισμό των μορίων με εξαίρεση αυτό των Μαθηματικών και των Στοιχείων Στατιστικής, που έχει συντελεστή 0,7 για τα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. ΒΙΟΛΟΓΙΑ «Μπαστούνια» τα βρήκαν οι υποψήφιοι που επέλεξαν να διαγωνιστούν στο μάθημα Βιολογία γενικής παιδείας καθώς τα θέματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και χαρακτηρίστηκαν από τους καθηγητές δυσκολότερα από τα περσινά. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι στο μάθημα που επιλέγεται από την πλειοψηφία των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές (πέρυσι επιλέχθηκε από 50.411) θα καταγραφούν χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με το 2014. Σε καμία περίπτωση το περσινό ρεκόρ αριστούχων της τελευταίας 5ετίας (30,48%) δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αν και δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τα ποσοστά των υποψηφίων που θα βρεθούν μεταξύ 18-20, φαίνεται πως οι αριστούχοι δύσκολα θα υπερβούν το 20%. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, θα είναι πολύ υψηλότερο για τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 50%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα θα τα έχουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης. Αναφορικά με τους υποψηφίους που θα βρεθούν στο... υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας, εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον ο ένας στους πέντε. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Προβληματισμένοι βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα αρκετοί υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά και τα Στοιχεία Στατιστικής, τη δεύτερη ημέρα των εξετάσεων, καθώς τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα περσινά, απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων τάξεων, και τα ερωτήματα κάλυπταν το σύνολο της ύλης. Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής επιλέγονται κάθε χρόνο από περίπου 25.000 υποψηφίους. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι τα ποσοστά των αριστούχων -συνολικά από υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων- θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχε αριστεύσει σχεδόν ο ένας στους πέντε. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη θεωρητική κατεύθυνση (πέρυσι, μόλις 2,52%), ενώ στις άλλες δύο κατευθύνσεις η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Για τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης που επέλεξαν να εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα, εκτιμάται ότι σχεδόν 1 στους 2 μπορεί να... πλασαριστεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (πέρυσι το ποσοστό ήταν 58,47%). Στην τεχνολογική κατεύθυνση 2, οι αριστούχοι φαίνεται πως θα πέσουν για φέτος κάτω από το 20%. Αναφορικά με τους υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βαθμολογική βάση, οι μαθηματικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να είναι λίγο περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας κοντά στο 30%. ΦΥΣΙΚΗ Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα μαθήματα που προσφέρονται για υψηλές βαθμολογίες, δεν επιλέγεται από πολλούς υποψηφίους. Πέρυσι, διαγωνίστηκαν στη Φυσική 1.999 υποψήφιοι από τους οποίους, οι 929, δηλαδή το 46,52% κατάφερε να γράψει μεταξύ 18-20. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των γραπτών κάτω της βάσης, είναι πάρα πολύ μικρό, και ένα από χαμηλότερα των πανελλαδικών, καθώς ανήλθε σε 14,61%. Τη φετινή χρονιά, τα θέματα ξεχώρισαν -σύμφωνα με τους καθηγητές- για την πρωτοτυπία τους, ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και βοηθούσαν ώστε να ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους καλούς και μέτριους μαθητές. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των αριστούχων, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κινούνται ελαφρώς πτωτικά σε σχέση με την περσινή χρονιά. ΙΣΤΟΡΙΑ Η Ιστορία γενικής παιδείας αποφεύγεται όσο κανένα άλλο μάθημα από τους υποψηφίους και όχι τυχαία. Από τους 594 υποψηφίους που διαγωνίστηκαν πέρυσι μόλις το 5,89% βρέθηκε στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα, ενώ πάνω από 6 στους 10 δεν έπιασαν τη βαθμολογική βάση. Αντίστοιχα αναμένονται τα ποσοστά στα δύο άκρα της βαθμολογικής κλίμακας τη φετινή χρονιά, αφού τα θέματα ήταν σε γενικές γρα??ές ?έτριας δυσκολίας και απευθύνονταν σε καλά προετοι?ασ?ένους ?αθητές ?ε συγκροτη?ένη και συνθετική σκέψη. Οι λιγοστοί... γενναίοι υποψήφιοι που αποφάσισαν να διαγωνιστούν στην Ιστορία δεν θα πρέπει ελπίζουν -πλην λίγων εξαιρέσεων- σε βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Μικρή βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Εχουν περάσει 10 ημέρες από την πρεμιέρα των πανελλαδικών και την εξέταση στη Ν. Γλώσσα, και οι Φιλόλογοι επισημαίνουν ότι το ποσοστό των αριστούχων, θα είναι λίγο υψηλότερο από αυτό του 2014, το οποίο όμως είχε κατρακυλήσει στο 0,93%. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ποσοστό των αριστούχων κάθε χρόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα είναι το χαμηλότερο από όλα τα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Βαθμολογία γραπτής εξέτασης στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ' λυκείου το 2014
ΜΑΘΗΜΑ
18-20
15-17,9
12-14,9
10-11,9
5-9,9
0-4,9
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
0,93%
21,22%
38,89%
18,96%
17,50%
2,51%
ΙΣΤΟΡΙΑ
5,89%
10,77%
12,12%
8,59%
34,68%
27,95%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
24,17%
23,15%
17,90%
8,71%
13,18%
12,89%
ΦΥΣΙΚΗ
46,52%
20,71%
11,76%
6,40%
10,21%
4,40%
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
30,48%
23,97%
14,49%
7,84%
16,21%
7,02%
ΕΘΝΟΣ

 Η μείωση των εισακτέων ίσως συγκρατήσει το μέγεθος της πτώσης

Τα δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης, δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ενδεχομένως να φέρουν πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές σχολές, και γενικότερα στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Όπως έχουμε γράψει, σε περίπτωση που ένας μαθητής είχε τους ίδιους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα, τα Μαθηματικά και η Φυσική θα διαμόρφωναν κατά 46,6% το συνολικό αριθμό των μορίων του υποψηφίου. Οι επιστημονικές ενώσεις όπως είναι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έχουν επισημάνει με δελτία τύπου τους τη δυσκολία των φετινών θεμάτων. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έχει αναφέρει ότι το ποσοστό των ερωτημάτων αυξημένης δυσκολίας είναι μεταξύ των υψηλότερων συγκρινόμενο με τα θέματα των προηγουμένων ετών ενώ τα θέματα χαρακτηρίζονται ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών επισημαίνει με τη σειρά της ότι τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρσι και απαιτητικά. Ενδεχομένως το μέγεθος της πτώσης να συγκρατηθεί από τη μείωση των εισακτέων. Σε περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί έχουμε μείωση των εισακτέων. Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσει και η αλλαγή στις μετεγγραφές καθώς το πλαφόν του 10% ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς υποψηφίους στο να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας με αποτέλεσμα η πτώση να είναι μεγαλύτερη σε αυτά.
ΤΜΗΜΑΕΙΣΑΚΤΕΟΙ 2015ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 2014
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ230+5
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ200-25
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΔΠΘ230-20
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΠΘ180-20
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρα280-45
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ120-5
Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ110-15
Μηχανολόγων Μηχανικών Δ.Μακεδονία1500
Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ130-20
Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Πάτρα160-15
Ναυπηγών Μηχανικών90-10
Εκτός από τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και τη Φυσική δύσκολα χαρακτηρίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τα θέματα των Αρχαίων Κατεύθυνσης που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τους υποψηφίους της Θεωρητικής. Ο Θουκυδίδης δυσκόλεψε τους υποψηφίους και οι χαμηλές επιδόσεις ίσως συμπιέσουν τις βάσεις προς τα κάτω. Εκτός από τα Αρχαία, δυσκολότερα χαρακτηρίστηκαν τα Λατινικά ενώ και η Λογοτεχνία ίσως να δυσκόλεψε ορισμένους υποψηφίους. Όσον αφορά τα περιζήτητα τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας διαπιστώνουμε ότι η μείωση εισακτέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη Νομική είναι μικρή ενώ η αύξηση των εισακτέων στην Κομοτηνή κατά 20 άτομα απορροφά με το παραπάνω τη μείωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ότι στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου 42 τμήματα αύξησαν τους εισακτέους τους, 58 τους μείωσαν και 15 έμειναν αμετάβλητα ενώ ο αριθμός των εισακτέων παρουσιάζει συνολικά αύξηση τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ.
ΤΜΗΜΑΘΕΣΕΙΣΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ 2014
Νομική Αθήνας420-5
Νομική Θεσσαλονίκης370-5
Νομική Κομοτηνής420+20
Ψυχολογία ΕΚΠΑ145-5
Ψυχολογία Πάντειο130-20
Ψυχολογία ΑΠΘ160-15
Ψυχολογία Κρήτη170-30
Θετική Κατεύθυνση Εκτός από τα Μαθηματικά και τη Φυσική που δυσκόλεψαν του υποψηφίους υψηλότερου βαθμού δυσκολίας χαρακτηρίστηκε και το μάθημα της Βιολογίας Κατεύθυνσης που έχει αυξημένο συντελεστή σε αντίθεση με το άλλο μάθημα βαρύτητας, τη Χημεία, που δεν έκρυβε εκπλήξεις και εκπαιδευτικοί μας δήλωσαν ότι τα θέματα ήταν πιο εύκολα από τα περσινά. Και στις σχολές του 3ου πεδίου με βάση το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων αναμένεται πτωτική τάση. Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι τα θέματα χαρακτηρίζονται ως απαιτητικά, με διαβάθμιση δυσκολίας ενώ κάλυπταν ικανό μέρος της διδακτέας ύλης. Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων και ο αριθμός των εισακτέων όπως προειπώθηκε θα συντελέσει στη διαμόρφωση των βάσεων σε συνδυασμό με τις επιλογές στο μηχανογραφικό. Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί στα με εξαίρεση την Ιατρική Αθήνας σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα μειώθηκαν οι εισακτέοι.
ΤΜΗΜΑΕΙΣΑΚΤΕΟΙΔΙΑΦΟΡΑ
Ιατρική Αθήνας180+5
Ιατρική Θεσσαλονίκης190-10
Ιατρική Λάρισας95-5
Ιατρική Ιωαννίνων145-30
Ιατρική Αλεξανδρούπολης150-25
Ιατρική Πάτρας170-5
Ιατρική Κρήτης125-25
Κτηνιατρική ΑΠΘ85-15
Κτηνιατρική ΠΘ85-15
Οδοντιατρική ΕΚΠΑ95-5
Οδοντιατρική ΑΠΘ85-15
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΌ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΠΕΔΙΟΑΕΙ 2014ΑΕΙ 2015ΤΕΙ 2014ΤΕΙ 2015ΣΥΝΟΛΟ 2014ΣΥΝΟΛΟ 2015ΔΙΑΦΟΡΑ
1Ο18.69018.8501.7801.82520.47020.675
205
2Ο10.4809.42025102.44512.99011.865
-1.125
3Ο2.9352.6104.0003.8506.9356.460
-475
4Ο7.5256.83013.18013.19020.70520.020
-685
5Ο7.1056.4906.1606.94013.26513.430
165
Σίγουρα οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αποτελούν το μοναδικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής καθώς σημαντικός παράγοντας είναι η επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο καθώς και ο αριθμός των εισακτέων. Η τάση των βάσεων φαίνεται να είναι πτωτική αλλά αριθμοί δεν μπορούν να δοθούν εάν δεν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων από το Υπουργείο Παιδείας.
newsbeast Πτώση των βάσεων σε σχολές συγκεκριμένων πεδίων αναμένεται στις φετινές Πανελλήνιες εξαιτίας των δύσκολων θεμάτων που επέλεξε η επιτροπή των εξετάσεων.
Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τις βάσεις θα διαμορφώσει ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας στα δύο μαθήματα βαρύτητας και των τριών κατευθύνσεων, στα Μαθηματικά και τα Αρχαία Κατεύθυνσης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μεγάλη πτώση στις Πολυτεχνικές σχολές, στις σχολές Θετικών Επιστημών και σε όσες σχολές έχουν ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.

Τι έγραψαν σε Λατινικά, Χημεία, Προγραμματισμό, Ηλεκτρολογία

Δυσκολότερα από πέρσι χαρακτηρίστηκαν τα θέματα σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας όπως είναι τα Αρχαία και τα Μαθηματικά, που όπως έχουμε γράψει καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των μορίων των υποψηφίων και συνακόλουθα τις βάσεις εισαγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μαθηματικοί δήλωσαν στο newsbeast.gr ότι αν το οι υποψήφιοι στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 έγραψαν το 2014 σε ποσοστό 60% κάτω από τη βάση το αντίστοιχο φετινό ποσοστό μπορεί να φθάσει ίσως και να ξεπεράσει το 70%! Με εξαίρεση το μάθημα της Ν.Γλώσσας τα θέματα στα υπόλοιπα μαθήματα σύμφωνα με εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζονται πιο δύσκολα από τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους με αποτέλεσμα να προμηνύεται πτώση των βάσεων. Σήμερα οι 75.000 περίπου υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων διαγωνίζονται σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης. Στα Λατινικά οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, στον Προγραμματισμό της Τεχνολογικής 2, Ηλεκτρολογία της Τεχνολογικής 1 και στη Χημεία οι υποψήφιοι της Θετικής. Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως τα πήγαν τα προηγούμενα χρόνια οι υποψήφιοι στα πιο πάνω μαθήματα. Από τους πίνακες που ακολουθούν διαπιστώνει κανείς ότι σε Λατινικά, Χημεία και Ηλεκτρολογία τα δυο προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά υψηλό το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν πάνω από 18. Όσον αφορά τον Προγραμματισμό πέρσι το ποσοστό των άριστων γραπτών βρέθηκε για πρώτη φορά σε μονοψήφιο ποσοστό.
ΜΑΘΗΜΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΩ ΤΟΥ 10
10 ΚΑΙ ΑΝΩ
ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
2011
2012
2013
2014
2011
2012
2013
2014



ΛΑΤΙΝΙΚΑΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
37,42
37,27
38,97
31,44
62,57
62,72
61,02
68,56
ΧΗΜΕΙΑΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ.
19,39
25,60
26,42
23,73
80,60
74,39
73,57
76,27
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 1
17,39
17,18
14,37
13,54
82,60
82,81
85,62
86,46
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 2
43,19
41,29
51,01
51,34
56,80
58,70
48,98
48,66
ΠΙΝΑΚΑΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΤΩΝ 2013 ΚΑΙ 2014
ΜΑΘΗΜΑ







2013
2014
2013
2014
2013
2014
2013
2014
2013
2014
2013
2014



18-20

15-17,9

12-14,9

10-11,9

5-9,9

0-4,9
ΛΑΤΙΝΙΚΑΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
18,27
20,11
18,42
21,50
15,48
16,47
8,83
10,49
15,85
16,83
23,12
14,61
ΧΗΜΕΙΑΘΕΤ. ΚΑΤ.
22,26
26,97
25,68
24,6
17,72
16,09
7,89
8,6
15,73
16,23
10,69
7,5
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΤΕΧ ΚΑΤ. 1
28,23
37,74
33,50
27,61
16,75
14,50
7,13
6,61
8,99
9,81
5,37
3,73
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓ/ΚΟ ΠΕΡ/ΛΟΝΤΕΧ ΚΑΤ. 2
13,14
8,36
16,44
15,34
11,48
14,39
7,90
10,57
26,67
29,32
24,34
22,02
Καλόγηρος Βασίλειος
newsbeast
Πτωτική κλίση έλαβαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ύστερα από τα χθεσινά, ιδιαίτερα δύσκολα, θέματα στα Μαθηματικά και στα Αρχαία κατεύθυνσης Δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" αναφέρει πως τα δύο μαθήματα είναι πρώτης βαρύτητας, καθώς ο βαθμός σε αυτά προσμετράται με συντελεστή 1,3: τα Αρχαία για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης που διεκδικούν μία θέση στις φιλολογίες, στις νομικές και στα τμήματα κοινωνικών επιστημών, και τα Μαθηματικά για τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης, που διεκδικούν την εισαγωγή τους στα τμήματα θετικών (φυσικομαθηματικές κ.ά.) και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, πληροφορική).
Βέβαια, οι επιδόσεις στα Μαθηματικά επηρεάζουν και την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές υγείας, καθώς στο μάθημα εξετάζονται (όχι ως πρώτης βαρύτητας) οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης.
Ειδικότερα, ως «τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών» χαρακτήρισε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) τα θέματα των Μαθηματικών, προσθέτοντας ότι «το ποσοστό των ερωτημάτων αυξημένης δυσκολίας είναι μεταξύ των υψηλότερων συγκρινόμενο με τα θέματα των προηγουμένων ετών». Εκτός από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, τα θέματα ήταν και πολλά. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι σύμφωνα με την ΕΜΕ, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων. «Αρκετά υποερωτήματα είχαν περισσότερες από μία λύσεις. Αν κάποιος υποψήφιος επέλεγε τις έξυπνες και γρήγορες λύσεις, τότε θα κέρδιζε σημαντικό χρόνο. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι υπήρξαν υποερωτήματα με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ως εκ τούτου το ποσοστό των αριστούχων θα μειωθεί σημαντικά», δήλωσε στην  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο καθηγητής Μαθηματικών του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ, κ. Μανώλης Φουντουλάκης.
Ως προς τα Αρχαία, στους υποψηφίους δόθηκε προς εξέταση διδαγμένο κείμενο του Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή, ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από το έργο του Θουκυδίδη «Ιστορίαι». «Το κείμενο είναι απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» σχολίασε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, προσθέτοντας πάντως ότι ήταν εύστοχη η επιλογή του διδαγμένου κειμένου από τον Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή.
«Τα φετινά θέματα παρουσίαζαν αυξημένη δυσκολία για τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα μικρότερος βαθμός υποψηφίων να κατακτήσει υψηλή βαθμολογία στο βασικό μάθημα εξέτασης της θεωρητικής κατεύθυνσης, γεγονός που ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων», σχολίασε χθες για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο καθηγητής του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ, κ. Μιχάλης Μπικάκης. Για το γνωστό κείμενο, ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν είχε επιλεγεί ποτέ στο παρελθόν». Ως προς το απόσπασμα του άγνωστου κειμένου, ο κ. Μπικάκης τόνισε ότι «κρίνεται απαιτητικό για τους μαθητές, με δεδομένο ότι ο λόγος του Θουκυδίδη θεωρείται πυκνός και δυσνόητος, ενώ για την αποκωδικοποίηση των νοημάτων απαιτούνταν ένταξη στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Η έλλειψη νοηματικής συνοχής και αλληλουχίας δεν διευκόλυνε τους μαθητές στην κατανόηση και τη μετάφρασή του».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας ήταν σχετικά βατό, οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους βαθμολογητές με τις απόψεις τους για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Αυτό δείχνουν οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα. Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στα υπόλοιπα οκτώ μαθήματα που εξετάστηκαν έως τώρα, τα πρώτα «exit polls» δείχνουν μείωση των πολύ καλών και άριστων βαθμολογιών και υπερσυγκέντρωση στις βαθμολογίες μεταξύ 10 και 15. Υπερσυγκέντρωση γραπτών στις μεσαίες βαθμολογίες αναμένεται και στα υπόλοιπα τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας, και κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή, Μαθηματικά και Βιολογία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Συγκεκριμένα: • Στα Μαθηματικά (πέρυσι το 31,1% των υποψηφίων επέλεξε το μάθημα) το 73,93% έγραψε πάνω από 10 και εξ αυτών το 47,32% πάνω από 15. Φέτος, το ίδιο ποσοστό υποψηφίων αναμένεται να βαθμολογηθεί πάνω από 10, μόνο που πολύ λιγότεροι (περίπου το 35%) θα πάρουν πάνω από 15 και περισσότεροι θα βρεθούν μεταξύ 10-15 (40% φέτος, 26,61% πέρυσι). • Στη Βιολογία (το 62,5% των υποψηφίων πέρυσι) το 54,45% των γραπτών πάνω από 15 δύσκολα θα επαναληφθεί. • Στη Φυσική (2,5% πέρυσι) αναμένεται μείωση των άριστων και πολύ καλών βαθμολογιών, με τους υποψηφίους να συνωστίζονται μεταξύ 10-15. • Τα θέματα Ιστορίας (επελέγησαν από το 0,8% των υποψηφίων πέρυσι) ήταν αρκετά εύκολα και είναι το μόνο μάθημα που αναμένεται σαφής αύξηση των γραπτών πάνω από 15 – εύκολος στόχος μετά το χαμηλό 16,66% πέρυσι.
Τα θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά καθορίζουν τις βάσεις για τις Πανελλήνιες 2015 Στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (θεωρητική κατεύθυνση) και των Μαθηματικών (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση) συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, οι πανελλήνιες 2015 για τους περίπου 105.000 υποψήφιους που διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα θέματα κρίνονται ως ιδιαίτερα δύσκολα. Τα δύο μαθήματα για την σημερινή ημέρα των Πανελληνίων 2015 θεωρούνται βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των βάσεων, για τις οποίες η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και πτωτικά δεδομένης της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί έως σήμερα. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνα, κείμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο και που δημιουργεί προϋποθέσεις και στους μέτρια διαβασμένους μαθητές να γράψουν καλά, καθώς είναι από τα πρώτα που διδάσκονται κατά τη σχολική χρονιά. Στο άγνωστο κείμενο, ωστόσο, οι μαθητές είχαν να «αντιμετωπίσουν» τις «Ιστορίαι» του Θουκιδίδη, οι οποίες θεωρούνται δύσκολο κείμενο. Όσον αφορά τα μαθηματικά, τα θέματα ήταν για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς κάλυπταν όλη την ύλη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν καθηγητές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασκήσεις ήταν πολλές, αλλά και συνδυαστικές, κάτι με το οποίο οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι, καθώς στη σχολική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ασκήσεις. Οι υποψήφιοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία την Τετάρτη προκειμένου να διαγωνισθούν σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων, για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. www.dikaiologitika.gr Μία εβδομάδα έχει μείνει για την έναρξη των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων με την αγωνία να έχει χτυπήσει κόκκινο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς φέτος η “μάχη” για την εισαγωγή στην σχολή της επιθυμίας τους θα είναι δυσκολότερη.
Το υπουργείο Παιδείας μείωσε κατά περίπου 2.000 τις θέσεις στα ΑΕΙ με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος στις δημοφιλείς σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα ανεβασμένος αναμένεται ο πήχης στις «καλές» σχολές των κεντρικών Πανεπιστημίων, αφού σε αυτές μειώθηκαν, σε αντίθεση με τις θέσεις στην περιφέρεια και σε κάποια ΤΕΙ που αυξήθηκαν.
Τη μεγαλύτερη μείωση στις θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ, όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145, δηλαδή αύξηση κατά 575. Δύσκολος αναμένεται ο αγώνας για μία θέση στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που «κόπηκαν» 40 θέσεις, όπως επίσης και από τη Αρχιτεκτονική σχολή του Δημοκρίτειου, ενώ οι περισσότερες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν μειωμένες θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Στην Ιατρική Σχολή Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 180 άτομα -πέρυσι 175- και στην σχολή της Θεσσαλονίκης 190 άτομα -πέρυσι 200-. Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εισάγονται 220 άτομα από 250 πέρυσι και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 260 άτομα από 275 πέρυσι. Η σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών χάνει 50 θέσεις, ενώ το Χημικό χάνει 20 θέσεις. Η σχολή Μαθηματικών στην Πάτρα χάνει και αυτή 40 θέσεις. Οι φετινοί εισακτέοι ανέρχονται σε 68.345, ενώ 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις σύμφωνα με τις αιτήσεις συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις γενικών και επαγγελματικών λυκείων. Σε αυτό τον αριθμό υπολογίζονται και όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων. ΠΗΓΗ: dikaiologitika

Εκτόξευση αναμένεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές

Με «χειρουργική» ακρίβεια έχει γίνει η φετινή κατανομή του αριθμού εισακτέων στην πλειοψηφία των σχολών. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μικρή μείωση όπως είχε εξαγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχυ για τους υποψηφίους. Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αναμένεται εκτόξευση βάσεων, ενώ μικρή άνοδος θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, πλην της Νομικής. Ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 68.345 εισακτέους και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.960. Τη μερίδα του λέοντος στις μειωμένες θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι αυξημένες κατά 575. Παρά τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στο σύνολο των θέσεων των ΑΕΙ, η κατανομή έχει γίνει σε γενικές γραμμές ισόποσα, με αποτέλεσμα η μείωση να μην ξεπερνά το 10% ανά τμήμα. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται από 5 έως 15 θέσεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Η συγκρατημένη τάση προς τα κάτω, ειδικά σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, που έχασε μόνο 5 θέσεις, αποτελεί «δίχτυ προστασίας» για τους αριστούχους που διεκδικούν την είσοδό τους στη σχολή, καθώς η βάση θα είναι μεν ανεβασμένη, αλλά δεν θα εκτοξευτεί. Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, η μάχη των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι σκληρή. Φέτος, 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, όμως 33.163 θα μείνουν εκτός. Στο συνολικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ο αριθμός των ανωτέρω, οι οποίες χρόνο με το χρόνο κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπονται οι ειδικές κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, τους Ελληνες ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τους αθλητές με διακρίσεις. Στο «κόκκινο» η Αρχιτεκτονική Δυσθεώρητη θα είναι η βάση των Αρχιτεκτονικών Σχολών, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έκανε το χατίρι για γερό ψαλίδι σε αυτές τις σχολές. Συγκεκριμένα, η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ χάνει 40 θέσεις, ενώ η Αρχιτεκτονική της Θράκης χάνει 100 θέσεις αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Στην Πάτρα, οι θέσεις της συγκεκριμένης σχολής μειώνονται κατά 35, ενώ η σταθερή κατανομή στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία (χάνουν μόνο 5 θέσεις) δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά για τους υποψηφίους που θα παλέψουν σκληρά για την εισαγωγή τους στην Αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα των θέσεων στη συγκεκριμένη σχολή συνδέεται σε ένα βαθμό με τους 150 πρωτοετείς μετεγγραφόμενους σε ΕΜΠ και ΑΠΘ. Οι πρωτοετείς βρίσκονται στον «αέρα» και από την πλευρά του υπουργείου έχει διατυπωθεί η πρόταση ακόμα και να ενταχθούν στο σύνολο των μετεγγραφομένων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.Πολυτεχνικές-Ιατρική Παρά το τεράστιο κύμα πρωτοετών που δέχτηκε το ΕΜΠ φέτος λόγω μετεγγραφών, το υπουργείο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του αριθμού εισακτέων του. Με εξαίρεση την Αρχιτεκτονική, οι υπόλοιπες σχολές χάνουν γύρω στις 10 θέσεις, αυξάνοντας βέβαια αισθητά τα μόρια διεκδίκησης. Οι θετικές επιστήμες δέχτηκαν με τη σειρά τους κι αυτές «κούρεμα», με τις θέσεις να είναι αρκετά περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις. Το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ χάνει 50 θέσεις και πέφτει στις 250, ενώ το Χημικό του ίδιου Ιδρύματος χάνει 20 θέσεις. Στην Πάτρα, το Μαθηματικό πέφτει 40 θέσεις, ενώ μόνο στο Αριστοτέλειο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ο αριθμός, εξασφαλίζοντας ότι η βάση δεν θα επηρεαστεί. Για όσους στοχεύουν στην Ιατρική, σταθερή παραμένει η σχολή στην Αθήνα, σε αντίθεση με αυτή των Ιωαννίνων που πολύ πιθανόν να εκτοξευτεί καθώς χάνει 30 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Μικρή άνοδο στη βάση πολύ πιθανόν να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι θέσεις πέφτουν κατά 10, ενώ στην Πάτρα και τη Λαμία η απώλεια περιορίζεται στις 5 θέσεις. Νομική Ισορροπημένη είναι η κατάσταση για την αγαπημένη επιλογή των υποψηφίων, τη Νομική. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χάνονται μόνο πέντε θέσεις ανά σχολή, ενώ στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στους 420. Με βάση τις διαθέσιμες θέσεις, η Νομική Κομοτηνής θα γίνει ιδιαίτερα προσιτή, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται στα δύο κεντρικά Ιδρύματα. Τυχεροί είναι και όσοι επιθυμούν την είσοδό τους στο Τμήμα Ιστορικού - Αρχαιολογικού, όπου στο ΕΚΠΑ είναι η σχολή με την υψηλότερη άνοδο, φτάνοντας τους 300 εισακτέους. Αντίθετα, δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους επιλέξουν Ψυχολογία. Η σχολή χάνει στα τμήματα που έχει στο ΕΚΠΑ και στο Πάντειο στην Αθήνα 25 θέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη μειώνονται οι θέσεις κατά 15 σε σχέση με πέρσι. Τεχνολογικά Ιδρύματα Ακολουθώντας την ίδια τακτική με τα Πανεπιστήμια, το υπουργείο κατάφερε να προσθέσει επιπλέον θέσεις στα ΤΕΙ χωρίς να ξεπεράσει το «ταβάνι» των 15 επιπλέον εισακτέων, στην πλειοψηφία των σχολών. Σε ορισμένα Τμήματα καταγράφεται τεράστια αύξηση που φτάνει ή και ξεπερνάει ακόμα και το 100%. Χαρακτηριστική περίπτωση το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας, όπου ο αριθμός αυξάνεται από 80 σε 180 εισακτέους. Στα ίδια επίπεδα και το Τμήμα Λογιστικής στη Δυτική Μακεδονία, όπου προστίθενται επιπλέον 200 σπουδαστές. Αντίθετα, στα δημοφιλή Τμήματα των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτική, Γραφιστική και Φυσικοθεραπεία, οι θέσεις παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις. newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.