Σημαντικά Νέα

Καταλληλότερη για κλάδεμα των πρέμνων η εποχή της δακρύρροιας


Σωστό χειμερινό κλάδεμα είναι ο κατάλληλος προληπτικός τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές ασθένειες ξύλου (ίσκα, ευτυπίωση, φόμωψη) στα πρέμνα τη νέα βλαστική περίοδο.

Όπως αναφέρουν στους αμπελοκαλλιεργητές οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων, για να αποφευχθούν μολύνσεις από ασθένειες  ξύλου, η εργασία του κλαδέματος πρέπει να γίνεται με ξηρό καιρό, καλύτερα την εποχή της δακρύρροιας καθώς τότε είναι πιο δύσκολο να εισέλθουν από την τομή κλαδέματος τα παθογόνα.
Όπου δεν είναι εφικτό να αποφευχθούν οι μεγάλες τομές, να επικαλύπτεται η τομή με ένα προστατευτικό (πάστα), με πινέλο εντός 24 ωρών από το κλάδεμα. Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί με ψεκασμό το βιοτεχνολογικό σκεύασμα  ανταγωνιστικών μυκήτων του  γένους  TriChoderma για την προστασία  ων τομών.
Στα προσβεβλημένα πρέμνα μπορεί να γίνεται προσπάθεια ανασχηματισμού τους, με τομές 10 εκ. κάτω από το προσβεβλημένο ξύλο, που θα γίνονται μετά  από  διαδοχικές  απολυμάνσεις του πριονιού προσπαθώντας να αποκαλύψουμε το υγιές ξύλο. Αν δεν είναι δυνατόν να γίνει ανασχηματισμός το ασθενές πρέμνο να ξεριζώνεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.