Σημαντικά Νέα

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Νέας μορφής αδειοδότηση επιχειρήσεων - Απλοποίηση και διαφάνεια, για Ανάπτυξη

Το σχέδιο νόμου «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που έχει ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή, έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της ορθολογικής μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων και της απλοποίησης των διαδικασιών άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, υπάγονται σε αυτή την πρώτη φάση η μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι λοιπές τουριστικές υποδομές (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κλπ), η απάλειψη της άδειας εγκατάστασης οριζόντια στην μεταποιητική διαδικασία. Μέχρι το τέλος του 2018, θα απλουστευτεί η αδειοδότηση στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.  
Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι με το νέο πλαίσιο καταργούνται όλα τα περιττά δικαιολογητικά και μειώνεται η εμπλοκή της Διοίκησης στην έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Έναρξη επιχείρησης με γνωστοποίηση
Επίσης για πρώτη φορά, εισάγεται η έννοια της γνωστοποίησης στην έννομη τάξη. Ο επιχειρηματίας ενημερώνει τη Διοίκηση για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες αρχές. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.
Με το παλιό σύστημα αδειοδότησης, οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν εκ των προτέρων. Κάτι τέτοιο σήμαινε όμως την προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών στη Διοίκηση με αποτέλεσμα οι διαδικασίες αδειοδότησης να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και κοστοβόρες για τους πολίτες. Επιπλέον, οι εκ των υστέρων έλεγχοι πραγματοποιούνταν χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό ρίσκο για το δημόσιο συμφέρον.
Με το νέο οι έλεγχοι πραγματοποιούνται εκ των υστέρων κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει την δραστηριότητά του άμεσα και να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
* Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού

http://www.pronews.gr/portal/20160926/genika/opinion-makers/87870/neas-morfis-adeiodotisi-epiheiriseonaplopoiisi-kai-diafaneia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.