Σημαντικά Νέα

Άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα για ανθρώπους, στη Δανία

Μπορεί τα σούπερ μάρκετ να «τρέμουν» στην ιδέα των ληγμένων αγαθών στα ράφια τους, αυτό όμως δεν ισχύει για ένα νέο κατάστημα στη Δανία που εμπορεύεται μόνο... ληγμένα προϊόντα.
Ονομάζεται WeFood και λειτουργεί εδώ και μια εβδομάδα στη Δανία με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του. Ο λόγος για το πρώτο σούπερ μάρκετ του κόσμου που εμπορεύεται ληγμένα προϊόντα στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό κατάστημα που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός τέτοιου δικτύου σούπερ μάρκετ στη Σκανδιναβία και όχι μόνο, με μοναδικό σκοπό την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ετήσια βάση, η Δανία των 5,6 εκατ. ανθρώπων, πετά στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα νούμερα ζαλίζουν. Πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή καταλήγουν στα σκουπίδια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται στον πλανήτη.

Ωστόσο, το εγχείρημα, όσο πρωτοπόρο και αν ακούγεται, εγείρει-δικαιολογημένα-ανησυχίες. Και αυτό γιατί αφορά στον “ευαίσθητο” κλάδο των τροφίμων, όπου η φρεσκάδα των προϊόντων αποτελεί βασική προϋπόθεση παρόλο που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαγορεύουν στους λανοπωλητές να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής μετά την ημερομηλία λήξης τους.

Δέλεαρ για τους καταναλωτές ωστόσο, δεν μπορεί να είναι παρά η χαμηλή τιμή, όπως στο WeFood, όπου οι τιμές είναι 50% κάτω από τη λιανική τιμή πώλησης. Το πρωτοπόρο, επιχειρηματικό βήμα, υπερασπίζεται και ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα λέγοντας: «Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία, και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτή τη χώρα».

Και καθώς φαίνεται, από την ανταπόκριση του κόσμου, μάλλον βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. «Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος», συμπληρώνει ο Πιερέ, ανακοινώνοντας με το δικό του τρόπο, την επέκταση του εγχειρήματος.

ΠΗΓΗ: agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.