Σημαντικά Νέα

Δεν θα υπάρξει exit poll για τη σημερινή αναμέτρηση. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 21:00.

Στις κάλπες βρέθηκαν σήμερα οι Έλληνες σε όλη την επικράτεια. Η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος εξελίχθηκε ομαλά σε γενικές γραμμές σε όλη την Ελλάδα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί, ενώ αναμένεται να κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα.
Νωρίς το πρωί σημειώθηκαν ορισμένα προβλήματα σε κάποια εκλογικά τμήματα που αφορούσαν έλλειψη φακέλων, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε.
H κίνηση στα εκλογικά τμήματα ήταν σχετικά μειωμένη τις πρωινές ώρες, όμως προς το μεσημέρι και το απόγευμα άρχισε να πυκνώνει. 

Χωρίς exit poll, στις 19:00 η πρώτη εκτίμηση

Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα υπάρξει exit poll για τη σημερινή αναμέτρηση. Ωστόσο η πρώτη εκτίμηση από τα τηλεοπτικά κανάλια θα δημοσιοποιηθεί στις 19:00. Επισήμως, από την εταιρεία που εκδίδει τα αποτελέσματα για το Υπουργείο Εσωτερικών πρώτη ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 21:00 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων, τα οποία θα είναι αναλογικά κατανεμημένα και η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» θα είναι μεγαλύτερη από το 4%, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα στατιστικού λάθους.

Κρίσιμη παράμετρος το ύψος της αποχής 

Κρίσιμη παράμετρος για το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις κάλπες του δημοψηφίσματος είναι το ύψος της αποχής καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή πάνω από 40%. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με όποιο αποτέλεσμα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να ταξιδέψουν ακόμα και σήμερα στις Βρυξέλλες οι κ.κ.Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης προκειμένου να βάλουν μπροστά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στις 65% αλλά υπό ομαλές συνθήκες καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες δυσκολεύει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων για να μεταβούν στις πόλεις της περιφέρειας που ψηφίζουν.
Το εκλογικό σώμα για το δημοψήφισμα είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.064 άντρες και 5.082.965 γυναίκες. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 9.791.212, εκ των οποίων οι 4.739.55 άντρες και 5.052.057 γυναίκες. Με το δημοψήφισμα θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία 107.996 νέοι 18 ετών (γεννημένοι δηλαδή το 1997), εκ των οποίων οι 55.012 άντρες και 52.984 γυναίκες.
Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να συμμετέχουν 3.942.011 πολίτες. Οι πληροφορίες για την συμμετοχή μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ποικίλλουν αφού μέχρι το μεσημέρι στα κομματικά επιτελεία υπήρχε η εικόνα ότι κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 30%, αναμένοντας αυξημένη συμμετοχή τις απογευματινές ώρες από νέους κυρίως ψηφοφόρους.
Η εκλογική διαδικασία κινήθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα παρά το γεγονός ότι – σύμφωνα με πληροφορίες- υπήρχαν απουσίες από τις εφορευτικές επιτροπές στα τμήματα ανά την επικράτεια που αντιμετωπίστηκαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.  

Τα απρόοπτα

Από τη σημερινή αναμέτρηση δεν έλειψαν ωστόσο και οι ευχάριστες νότες και τα απρόοπτα που δείχνουν ότι η ζωή συνεχίζεται. 
Νεαρό πατρινό ζευγάρι αμέσως μετά την τελετή του γάμου έσπευσε στο εκλογικό τμήμα προκειμένου να ψηφίσει για το Δημοψήφισμα. Μάλιστα η σύζυγος δεν έβγαλε καν το νυφικό, ενώ και ο γαμπρός προσήλθε με το επίσημο κουστούμι του.
Στην Αθήνα, μια άλλη νύφη πήγε με το νυφικό και τα παρανυφάκια της στο Σύνταγμα για να φωτογραφηθεί μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οπως σημειώνει το BBC καθώς η Ειρήνη, η νύφη, έκανε τη φωτογράφηση για το άλμπουμ του γάμου της έκανε το σήμα της νίκης προς τους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.