Σημαντικά Νέα

Βαρύ το κόστος της εξέτασης για το πιστοποιητικό φυτοπροστασίας

Πέρα από το διπλασιασμό του παραβόλου στα 50 ευρώ από το Σεπτέμβρη, πρόσθετη επιβάρυνση είναι το κόστος εκπαίδευσης.
Ακριβή ιστορία συνεχίζει να αποτελεί η διαδικασία πιστοποίησης των αγροτών για τη χρήση φυτοπροστατευτικών, με το παράβολο εξέτασης για το εν λόγω, υποχρεωτικό από 26 Νοεμβρίου 2015, χαρτί να παραμένει στα 25 ευρώ έως 31 Αυγούστου, όμως μετά να διπλασιάζεται στα 50 ευρώ και σε συνδυασμό με το κόστος εκπαίδευσης να αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για τον κάθε χρήστη.

Πέρα από το διπλασιασμό του παραβόλου στα 50 ευρώ από το Σεπτέμβρη, πρόσθετη επιβάρυνση είναι το κόστος εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνεται στην 3501/41173/14-4-2015 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών ορίζεται ως εξής:
A) Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015, ορίζεται στα 25 ευρώ.
Β) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, ορίζεται στα 50 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 20 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α’8), από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση των φυτοπροστατευτικών για επαγγελματική χρήση περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης. Δηλαδή οποιοσδήποτε θα θέλει να αγοράσει προϊόν φυτοπροστασίας θα πρέπει να έχει στην κατοχή του το εν λόγω πιστοποιητικό.
Σημειώνεται πως την εν λόγω υποχρέωση για την απόκτηση την έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όσον αφορά στη χρήση είτε θα πρέπει ο ίδιος ο αγρότης που το χρησιμοποιεί να έχει το πιστοποιητικό, είτε θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί το εν λόγω πιστοποιητικό.
Για παράδειγμα εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της, αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει το πιστοποιητικό και δηλώνοντας ως επιβλέπων να επιτρέπεται η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών στα μέλη της οικογένειας.
Τέλος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr/ είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης, στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α’8).
Ωστόσο τα σεμινάρια έχουν ανατεθεί σε ΚΕΚ και σε άλους ιδιωτικούς φορείς, με το κόσος να κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.