Σημαντικά Νέα

Τα μυστικά της τριανταφυλλιάς

Η επιλογή των ποικιλιών

Δεν είναι θέμα εδάφους παρά προσωπικού γούστου.
Τα ύψη, που δίνονται στις περιγραφές των ποικιλιών, είναι σχετικά και εξαρτώνται από το έδαφος ....  
(γονιμότητα και υγρασία) αλλά και από τον τρόπο που κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές σας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα, όμως, σαν μέτρο σύγκρισης των διαφόρων ποικιλιών για τις διάφορες συστάδες ή αλλες κατασκευές στον κάθε κήπο.
Το άρωμα επίσης αποτελεί σπουδαίο κριτήριο για την επιλογή μιας ποικιλίας. Γενικά το άρωμα είναι συνώνυμο με το τριαντάφυλλο και κάθε ποικιλία χαρακτηρίζεται από το άρωμά της. Η κάθε ποικιλία αναδύει περισσότερο το άρωμά της ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ανάπτυξη του φυτού.Γι αυτό μην απογοητευθείτε όταν κάποια στιγμή δεν θα γευτείτε το άρωμα κάποιας αρωματικής ποικιλίας.
Θέση - Αποστάσεις φύτευσης

Θέση:Τα φυτά μας πρέπει να είναι σε ηλιόλουστη θέση και να μην έχουν αναπτυχθεί τριανταφυλλιές ή άλλα ξυλώδη πολυετή φυτά στην ίδια θέση για πολλά χρόνια. Μη φυτεύετε δίπλα σε δέντρα.

Αποστάσεις φύτευσης:Γενικά οι τριανταφυλλιές φυτεύονται σε νησίδες τουλάχιστον 3 φυτών από την ίδια ποικιλία. Έτσι θα αναπτυχθούν ταυτόχρονα και θα σχηματίσουν μια πυκνή συστάδα που θα δώσει πιο επιβλητική όψη και "μάζα" στη συγκεκριμένη θέση. Γενικά φυτεύουμε 40 - 50 εκ. φυτό από φυτό κάτι που εξαρτάται από το ύψος της ποικιλίας, οι χαμηλότερες φυτεύονται λίγο πιο πυκνά και οι ψηλότερες λίγο πιο αραιά. Οι αποστάσεις δίνονται στα επιμέρους κεφάλαια όπου περιγράφεται η κάθε κατηγορία.
Οι αποστάσεις μεταξύ γειτονικών συστάδων είναι γενικά 75 - 100 εκ. Για πολύ εντυπωσιακούς φράχτες και χωρίσματα φυτεύουμε πολύ πυκνά (45 εκ.).

Τύπος Εδάφους

Οι τριανταφυλλιές αρέσκονται σε πλούσια και υγρά εδάφη. Ένα καλά κοπρισμένο έδαφος είναι ιδανικό. Γενικά όμως είναι ανεκτικές σε μια μεγάλη γκάμα από τύπους εδαφών. Αν δείτε ότι γύρω αναπτύσσονται άλλοι θάμνοι και δέντρα προχωρήστε άφοβα στη φύτευσή τους. Μην αμελήσετε όμως να προσθέσετε άφθονες ποσότητες από καλά χωνεμένη κοπριά και τύρφη ή φυλλόχωμα ή από και τα τρία πριν τη φύτευση και προσθέστε κοπριά κάθε χρόνο, την άνοιξη, γύρω από το λάκκο της κάθε τριανταφυλλιάς για να έχετε πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα.

Προετοιμασία για την φύτευση


Είναι απαραίτητο το έδαφος, όπου θα φυτέψουμε τις τριανταφυλλιές μας ή και άλλα φυτά, να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και στο σωστό χρόνο. Οι τριανταφυλλιές εκτιμούν ιδιαίτερα τα πλούσια σε οργανική ουσία εδαφη και γιαυτό προσθέστε άφθονη τύρφη ή/και κοπριά ή/και φυλλόχωμα πρίν φυτέψετε (δείτε παρακάτω)
Γι΄αυτό το οργώνουμε ή το γυρίζουμε με το πατόφτυαρο ή το φρεζάρουμε κυρίως τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα μπορούμε να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό του εδάφους με τύρφη ή κοπριά και στη συνέχεια στο άνοιγμα των λάκκων για τη φύτευση.
Όλες αυτές οι εργασίες προϋποθέτουν το έδαφος να μην είναι υπερβολικά υγρό και λασπώδες γιατί θα "αρρωστήσει" (δηλαδή θα γίνει υπερβολικά συμπαγές και σκληρό) και  θα είναι χειρότερα για την ανάπτυξη των φυτών. Ένας στοιχειώδης έλεγχος για την καταλληλότητα της υγροσκοπικής κατάστασης του εδάφους είναι να πάρουμε μια φτυαριά εδάφους και να ελέγξουμε με  το χέρι αν αυτό σπάει και τρίβεται εύκολα.
Αν το έδαφος ζυμώνεται σημαίνει ότι είναι υπερβολικά υγρό και πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει κι άλλο. Αν τρίβεται με πολλή δυσκολία σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ξερό και ότι θα χρειαστεί κάποιο πότισμα πριν ξεκινήσουμε την κατεργασία του. 2-3 μέρες μετά είναι καλό να το ξαναελέγξουμε.
Ανοίγουμε ένα λάκκο με διαστάσεις 30-40 εκ. περίπου. Το χώμα που βγάζουμε τοποθετείται σ' ένα σωρό δίπλα στο λάκκο και το εμπλουτίζουμε ως και με 50% με τύρφη ή φυλλόχωμα ή κοπριά καλά χωνεμένη. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα μέρος αυτού του μίγματος στον πάτο του λάκκου σε κωνικό σχήμα ώστε οι ρίζες να απλώσουν και να έρθουν σε καλή επαφή με το χώμα.
Το υπόλοιπο μέρος του μίγματος θα χρησιμοποιηθεί στη φύτευση. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνει νωρίς γιατί έτσι θα μπορέσετε να φυτέψετε ακόμα και με βροχερό καιρό.

Τρόπος φύτευσης


Τα φυτώρια του Πάνου Αβράμη σας προμηθεύουν τις τριανταφυλλιές σας έτοιμες να φυτευτούν. Οι τριανταφυλλιές πρέπει να φυτευτούν αμέσως (μέσα σε λίγες μέρες και εφόσον είναι καλά κλειστά στην αρχική τους συσκευασία) μετά την παραλαβή τους, μην αφήσετε ποτέ τις ρίζες να χάσουν την υγρασία τους.
Έτσι :
1. Ανοίγετε τη σακούλα της αρχικής συσκευασίας και εμβαπτίζετε ολόκληρα τα φυτά για 1 ως 2 ώρες στο νερό. Αν φυτεύονται ως και 5-7 μέρες μετά την παραλαβή τους και εφόσον δεν έχει ανοιχθεί η πλαστική σακούλα της συσκευασίας τους, η εμβάπτιση δεν είναι απαραίτητη.

2. Ξεχωρίζετε τα φυτά ανά κατηγορίες και ποικιλίες με βάση το σχέδιό σας.
3. Αφαιρείτε τυχόν φρέσκους και λευκούς βλαστούς που είναι μεγαλύτεροι από 5 εκατοστά τσακίζοντάς τους με το δάχτυλο.
4. Στη συνέχεια μεταφέρεστε στις θέσεις ή τις γλάστρες που θα φυτεύσετε και ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα :
Ρίζες καλά απλωμένες. Δεν πρέπει να γυρίζουν προς τα πάνω. Αν είναι μακρύτερες από το βάθος του λάκκου που έχετε ανοίξει τότε στρίψτε το φυτό ώστε η ρίζα να πάρει ελικοειδές σχήμα.
Η βάση των κλαδιών (κόμβος του εμβολίου) να είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. (Δείτε: Σχήμα 1)

Πατήστε καλά με το πόδι το χώμα γύρω από τις ρίζες (Δείτε: Σχήμα 2)
και

ποτίστε άφθονα (ακόμη και με βροχερό καιρό). Έτσι το νερό θα φτάσει ως κάτω στις ρίζες. Υπολογίστε μισό κουβά νερό για κάθε λάκκο.(Δείτε: Σχήμα 3)Μην αμελήσετε να επαναλάβετε το πότισμα την επόμενη μέρα. Αν ο καιρός είναι ξερός ή αν η φύτευση γίνεται αργά την άνοιξη, τα ποτίσματα πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά.

Παράχωμα προστασίας. Γίνεται μέσα στο χειμώνα (που κάνει πολύ κρύο ή αέρα) με ψιλοτριμμένο χώμα και οι άκρες των κλαδιών (περίπου 5 εκατοστά) να εξέχουν. Να γίνει αφότου το έδαφος στραγγίσει καλά μετά το πότισμα. Το παράχωμα να κρατηθεί ως την άνοιξη και δεν χρειάζεται να ξαναγίνει τον επόμενο χρόνο. Αν το χώμα είναι πολύ στεγνό τότε καταβρέξτε το ελαφρά.(Δείτε: Σχήμα 4)

Πως φυτευόνται οι Δενδρώδεις και οι Μίνι Δενδρώδεις τριανταφυλλιές

Δενδρώδεις: Σ' αυτήν την ειδική περίπτωση φυτέψτε έτσι ώστε το σημείο που ξεκινούν οι ρίζες να είναι 10 εκατοστά μέσα στο χώμα. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην αφαιρέσετε το βιοδιασπώμενο δίχτυ που καλύπτει τη ρίζα, φυτέψτε με τη μπάλα. Στερεώστε τον κορμό μ' ένα πάσαλο ως κόμβο του εμβολίου δηλαδή τη διακλάδωση.
 

ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ - ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ - ΣΚΑΛΙΣΜΑΤΑ

Λιπάνσεις
Όλες οι τριανταφυλλιές και ιδίως αυτές τις συνεχούς ανθοφορίας ευνοούνται ιδιαίτερα με την λίπανση. Λιπάνετε από την άνοιξη ως και τον Αύγουστο με μια κουταλιά του γλυκού κάθε μήνα με κάποιο πλήρες λίπασμα του τύπου complesal (12- 12-17 +3 μαγνήσιο).Μην αμελείτε όμως να προσθέτετε συχνά οργανική ουσία (κοπριά, τύρφη ή φυλλόχωμα) στη λακκούβα της κάθε τριανταφυλλιάς: είναι το καλύτερο λίπασμα.

Ποτίσματα
Οι τριανταφυλλιές ευνοούνται ιδιαίτερα όταν οι ρίζες τους βρίσκονται σε υγρό και δροσερό περιβάλλον που το πετυχαίνουμε με την συχνή προσθήκη κοπριάς και τα καλά ποτίσματα (αφήστε το νερό να τρέχει σιγά - σιγά για πολλή ώρα ώστε το νερό να φθάσει ως κάτω στις ρίζες). Στην άρδευση με σταγόνες μερικές φορές το καλοκαίρι αφήστε να ποτίζει για πολλές ώρες. Συνεχίστε όμως οπότε μπορείτε τα ποτίσματα ακόμα και κάθε μέρα ώστε το έδαφος να είναι υγρό σε αρκετό βάθος.

Σκαλίσματα
Σκαλίζετε τις τριανταφυλλιές σας κάθε τόσο γιατί έτσι βελτιώνεται ο αερισμός του εδάφους και ανθίζουν συχνότερα και περισσότερο. Αν αυτό γίνεται κάθε 1-1,5 μήνα μπορείτε να προσθέσετε προηγουμένως λίπασμα ή κοπριά γύρω από το κάθε φυτό και στην συνέχεια να το ενσωματώσετε στο χώμα με το σκάλισμα.

Κάθε χρόνο, στο τέλος του φθινοπώρου ή μετά το κλάδευμα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σκαλίστε και προσθέστε κοπριά και λίπασμα γύρω από τα φυτά.


Aσθένειες

1) Το ωίδιο (κοινώς μπάστρα)


Είναι η πιο συχνή ασθένεια και εμφανίζεται κυρίως όταν βρέχουμε συχνά τα φύλλα και όταν οι τριανταφυλλιές μας είναι φυτεμένες σε σκιερά μέρη. Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι ένα λευκό χνούδι στα φρέσκα φύλλα τα οποία παραμο-ρφώνονται (σγουραίνουν ελαφρά).
Σε πιο σοβαρές προσβολές το χνούδι καλύπτει μπουμπούκια και βλαστούς. Καταπολεμείται εύκολα με θειάφισμα (ελαφρύ σκόνισμα με θειάφι) εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας υπερβαίνει τους 23 βαθμούς. Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 μέρες ως 1 μήνα.
Εφόσον βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι καλό είναι να το επαναλάβετε. Όταν θειαφίζετε με πολύ ζεστό καιρό φροντίστε να είναι τα φυτά σας καλά ποτισμένα.
Άλλος τρόπος καταπολέμησης είναι να ραντίσετε με ειδικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα που θα προμηθευτείτε από ένα γεωπόνο.

2) Η μαύρη κηλίδωση


Εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη και φθινόπωρο μετά από βροχές. Τα συμπτώματα είναι σκούρες (μαύρες και στρογγυλές) κηλίδες πάνω στα φύλλα της βάσης του φυτού τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν (να μαζευτούν και να καούν). Αν την Άνοιξη και το φθινόπωρο ο καιρός είναι αρκετά βροχερός ή εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα τότε ραντίστε με ένα ειδικό μυκητοκτόνο που να περιέχει την ενεργό ουσία mancozeb.
 

3) Ο περονόσπορος


Εμφανίζει συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της μαύρης κηλίδωσης σε βροχερές περιόδους ή με υψηλή σχετική υγρασία αλλά αυτή τη φορά οι κηλίδες είναι καφετιές και με ακανόνιστο σχήμα κυρίως πάνω στην κεντρική νεύρωση του φύλλου. Προσβάλει τα νεαρά φρέσκα φύλλα τα οποία και παραμορφώνονται και πέφτουν. Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ραντίστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει την δραστική ουσία mancozeb.
 
4)Η σκωρίαση

Το κάτω μέρος της παλάμης των φύλλων γεμίζει με πορτοκαλί σπυράκια και τα φύλλα πέφτουν. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων ραντίστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει την δραστική ουσία mancozeb αλλά και το SYSTHANE είναι καλό.

Παράσιτα, εχθροί ...
Διάφορα έντομα

Είναι μελίγκρες, διάφορα κολεόπτερα, κάμπιες και σκουλήκια που τρώνε ή απομυζούν τους χυμούς των φύλλων και τρυπούν τους νεαρούς βλαστούς. Καταπολεμούνται με ειδικά εντομοκτόνα φυτοφάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή προσοχή.


Ο τετράνυχος
Eίναι μικροσκοπικές αράχνες που καταστρέφουν τα φύλλα αρχίζοντας από τα κάτω.
Χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό θα τους παρατηρήσετε να κινούνται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Έχουν κόκκινο ή κίτρινο χρώμα. Θα παρατηρήσετε επίσης και τους χαρακτηριστικούς ιστούς αράχνης, που υφαίνουν. (ΕΙΚΟΝΑ 2)
Ο τετράνυχος προσβάλλει κυρίως τα φυτά, που μεγαλώνουν σε χαμηλή σχετική υγρασία όπως είναι οι τριανταφυλλιές σε γλάστρες, και προκαλεί ένα ελαφρύ "σκούριασμα" στην όψη των φύλλων. (ΕΙΚΟΝΑ 1)
Για την καταπολέμησή του πρέπει να ψεκάσετε με ειδικά τετρανυχοκτόνα, επιμένοντας στην καλή διαβροχή της κάτω πλευράς των φύλλων.
 
Η Χλώρωση
Είναι διαταραχή του μεταβολισμού και γενικά οφείλεται σε υπερβολικό ασβέστη στο χώμα : τα φύλλα κιτρινίζουν ανάμεσα από τα νεύρα.
Ποτίστε την άνοιξη με sequestrene ή άλλο παραπλήσιο σκεύασμα που να περιέχει σίδηρο.

Πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ότι όταν η φυσική κατάσταση των φυτών είναι καλή τότε δεν είναι ευάλωτα από εχθρούς και ασθένειες. Γι' αυτό ποτίστε και σκαλίστε τα σωστά και τακτικά, προσθέστε κοπριά γύρω από τις ρίζες και κλαδέψτε τα την κατάλληλη εποχή.
 

Πως και πότε κλαδεύουμε


Κλαδεύουμε, μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες.
Το κλάδεμα γίνεται απλά και εύκολα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

1. Τριανταφυλλιές σε θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη (Σχήμα 1) (κατηγορίες ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ, ΜΠΟΥΚΕΤΑ, ΦΡΑΧΤΕΣ, ΧΑΜΗΛΕΣ):

*Αφαιρέστε από τη βάση τους τα ξερά, τα αδύνατα, τα στραβά και τα πολύ παλιά (γερασμένα) κλαδιά.

* Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.
2. Χαμηλές τριανταφυλλιές: Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Ύψος κλαδέματος10-15 εκ.
Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.
3. Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης: Μπορείτε να κάνετε ένα απλό κούρεμα, αφαιρώντας τα 2/3 του ύψους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.
4. Δενδρώδεις και Μίνι-Δενδρώδεις (Σχήμα 2): Ισχύει το ίδιο κλάδεμα αλλά πάνω από την διασταύρωση.
5. Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις (Σχήμα 3): Αφαιρέστε πρώτα από τη βάση τους τα ξερά και παλιά κλαδιά.
Στη συνέχεια κόψτε τους ανθοφόρους βλαστούς, αφήνοντας 3-4 εκ. από το κλαδί οδηγό.

Λυγίστε τα χρήσιμα κλαδιά - οδηγούς αφού κάψετε λίγο τις άκρες και δέστε τα στα υποστηρίγματά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και ευνοεί την ανθοφορία.
6. Τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις: Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κλπ., ακολουθείστε το ίδιο κλάδευμα όπως παραπάνω.
 Για ψηλά χωρίσματα, συστάδες και φράχτες κλαδέψτε, όπως στην περίπτωση των τριανταφυλλιών με θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά.
Από την δεύτερη χρονιά μπορείτε να τις διαμορφώσετε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία του χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.
* Κάψτε τα υπολείμματα του κλαδεύματος. Μ 'αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε τα σπόρια των ασθενειών και τα παράσιτα.

Θερινά κλαδέματα - αφαίρεση απανθισμένων τριαντάφυλλων. Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών άλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.

Το κλάδεμα απλά και εύκολα σε εικόνες

Αποφασίσατε να αρχίσετε το κλάδεμα των τριανταφυλλιών σας. Πολύ ωραία. Ο καιρός είναι κατάλληλος και εσείς έχετε τα απαραίτητα εργαλεία: κλαδευτήρι, γάντια και μεράκι.
Τι προηγείται. Ο κλαδοκάθαρος του Φθινοπώρου.


Στο τέλος του φθινοπώρου φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα ξερά τριαντάφυλλα και τις κορυφές. Προσοχή: μόνο τις κορυφές, γιατί αν κλαδευτεί χαμηλά η τριαντάφυλλιά κινδυνεύει να ξεκινήσει νέα φρέσκα βλαστάρια τα οποία είναι πιθανόν να ταλαιπωρηθούν από τα κρύα του χειμώνα.

Με τον κλαδοκάθαρο του φθινοπώρου δίνουμε μια πιο περιποιημένη όψη στα παρτέρια μας. Σε ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί τα φρούτα της τριανταφυλλιάς μπορείτε να τα κρατήσετε γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι διακοσμητικά.

Έτσι οι τριανταφυλλιές σας θα περάσουν το βαρύ χειμώνα και θα είναι έτοιμες για το κανονικό χειμωνιάτικό τους κλάδεμα.
Το κλάδεμα του χειμώνα.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ

Κόβουμε χωρίς μεγάλη σκέψη και κατεβάζουμε το φυτό στο επιθυμητό ύψος. Υπενθυμίζουμε ότι το ύψος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και την κατηγορία της. Γενικά οι χαμηλότερες ποικιλίες κλαδεύονται χαμηλά στο 1/3 περίπου του ύψους τους ή και πιο χαμηλά ακόμη.

Στις τριανταφυλλιές που θέλουμε να δώσουμε ύψος αφήνουμε τα 2/3 των κλαδιών αφαιρώντας μόνο το 1/3. Αυτό γίνεται συνήθως στις ποικιλίες της κατηγορίας για "φράχτες και χαμηλές αναρριχήσεις" ή και για να διαμορφώσουμε ψηλούς θάμνους με English Roses (Εγγλέζικες Τριανταφυλλιές του David Austin).
Τίποτε δεν μας εμποδίζει να εφαρμόσουμε ψηλό κλάδεμα και σε όσες περιπτώσεις επιθυμούμε ακόμη και με χαμηλότερες ποικιλίες π.χ. από θαμνώδεις τριανταφυλλιές αλλά γενικά αυτό δεν δίνει καλά αποτελέσματα.
Το κλάδεμα του χειμώνα.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΠΑΛΙΑ, ΑΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΚΛΑΔΙΑ
Αφού "ξεκαθαρίσατε" το τοπίο και αφαιρέσατε το πολύ "μπούγιο" με τα κλαδιά μπαίνετε στην πιο λεπτή φάση της αφαίρεσης των παλιών και ξερών κλαδιών. Έτσι θα δώσετε την ανάσα που θέλει η τριανταφυλλιά σας για να ξεκινήσει την νέα της βλάστηση την άνοιξη που πλησιάζει.

Χρησιμοποιήστε το κοφτερό κλαδευτήρι αλλά και -σ'αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο- το πριόνι του κλαδέματος. Η πιο λεπτή φάση είναι η αφαίρεση των παλιών κλαδιών δηλαδή αυτών που η ηλικία τους είναι πάνω από 2 χρόνια. Είναι πολύ ουσιαστικό να αφαιρούνται τα παλιά κλαδιά γιατί η τριανταφυλλιά σας θα έχει καλύτερη υγεία δηλαδή θα αναπτύσσεται καλύτερα και δεν θα αρρωσταίνει εύκολα. Μην σας αποτρέπει η όψη και το παχος των παλιών κλαδιών: πρέπει να αφαιρεθούν είναι καλύτερα για την τριανταφυλλιά σας, κι αν όχι φέτος να γίνει οπωσδήποτε τον επόμενο χρόνο.

Ιδού το αποτέλεσμα:Τριανταφυλλιά κλαδεμένη χαμηλά
Μετά την αφαίρεση των παλιών και ξερών κλαδιών, ιδού το αποτέλεσμα. Ισως να σας φαίνεται φτωχό με βάση το ...μέγεθος. Στην πράξη όμως θα δώσει μια καλοσχηματισμένη τριανταφυλλιά, φροντίστε να τη σκαλίσετε, να ρίξετε λίγη κοπριά γύρω - γύρω και να σχηματίσετε μια γούβα για να συγκρατούνται τα νερά του ποτίσματος ή της βροχής... κάτι που κι εμείς αμελήσαμε.

Ήρθε η ώρα για τα "μερεμέτια". Σκαλίστε γύρω από τις κλαδεμένες τριανταφυλλιές σας δώστε τους και λίγο λίπασμα και κοπριά. Αν ο καιρός είναι  ξερός ένα καλό πότισμα δεν θα τις βλάψει.

Περισσότερες συμβουλές
1.Περιμένοντας την φύτευση. Οι πρώτες φροντίδες από την παραλαβή των φυτών

Αν δεν μπορείτε να φυτεύσετε αμέσως τις τριανταφυλλιές σας, αφήστε τις, όπως τις παραλαμβάνετε στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλειστές στη σακούλα), σ’ ένα κρύο και σκιερό μέρος ή σε κάποιο οικιακό ψυγείο όπου η θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν. Έτσι μπορούν να περιμένουν ως και 20 μέρες.
Όταν περάσει η παραπάνω διορία, βγάλτε τις από τις νάιλον σακούλες και βάλτε όλο το δέμα σ’ ένα χώρο του κήπου ή της βεράντας σας όπως στο διπλανό σχήμα.
Αν για κάποιο λόγο είχε σκιστεί η νάιλον σακούλα και δεν το προσέξατε, πιθανόν τα φυτά να έχουν πάθει μερική αφυδάτωση. Εμβαπτίστε τα ολόκληρα για 12 ως 24 ώρες στο νερό πριν τα φυτεύσετε.
Γενικά:προσέξτε απαραίτητα να μην αφυδατωθούν τα φυτά σας.
 

2.Τι κάνουμε αν στο μέρος που θα φυτέψουμε είχαμε παλιές τριανταφυλλιές;
Το έδαφος όπου αναπτύχθηκαν τριανταφυλλιές μερικά χρόνια πριν είναι ακατάλληλο για νέες φυτεύσεις.
 

Στα σημεία που αναπτύχθηκαν τριανταφυλλιές αντικαταστήστε το παλιό χώμα με νέο (επιφανειακό και γόνιμο) σε βάθος 40-50 εκ. προσθέτοντας την απαραίτητη ποσότητα μαύρης τύρφης ή καλά χωνεμένης κοπριάς ή φυλλοχώματος.
(Δείτε επίσης το κεφάλαιο: προετοιμασία για τη φύτευση.
 

3.Πώς μεγαλώνουμε τριανταφυλλιές σε δοχεία, γλάστρες ή ζαρντινιέρες;

Προσέξτε τα παρακάτω σημεία:
·Τα δοχεία να έχουν τρύπες στον πάτο για να φεύγει το περίσσιο νερό.
·Να είναι αρκετά βαθιά για την ανάπτυξη των ριζών.
Υπολογίστε 20-30 εκ. για τις μινιατούρες, Palace © και χαμηλές εδαφοκάλυψης και 40-50 εκ. για τις πιο ψηλές τριανταφυλλιές.
·Βάλτε απαραιτήτως 3-10 εκ. χαλίκι στον πάτο της γλάστρας (ανάλογα με το μέγεθός της) για να στραγγίζει.
·Φυτέψτε στη συνέχεια με μίγμα που αποτελείται από 1 μέρος χώμα, 1 μέρος τύρφη ή φυλλόχωμα και 1 μέρος χαλίκι ή ελαφρόπετρα. Στο μίγμα εδάφους το χαλίκι είναι απαραίτητο γιατί έτσι αποφεύγετε την συμπίεση (ταράτσωμα) του χώματος.

4.Τι κάνουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε τη θέση των παλιών τριανταφυλλιών;

Κοντύνετε τα κλαδιά αφαιρώντας τα 2/3 του μήκους τους και στη συνέχεια ξεριζώστε τα φυτά με το πατόφτυαρο.
Ξαναφυτέψτε όπως το περιγράφουμε στο ειδικό για τη φύτευση κεφάλαιο.
Η παραπάνω εργασία να γίνει τους χειμερινούς μήνες πριν το ξεκίνημα της βλάστησης


5.Τί είναι τα άγρια και πώς καταπολεμούνται;

Είναι βλαστοί άγριας τριανταφυλλιάς που προέρχονται από τη ρίζα, κάτω από τον κόμβο του εμβολίου ή από τον κορμό των Δενδρωδών τριανταφυλλιών.
Έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο. Αν εμφανιστούν, κόψτε τα σύρριζα από το σημείο που ξεκινούν, ανοίγοντας το χώμα αν χρειαστεί.

 
6.Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε τριανταφυλλιές στο γκαζόν;

Για να φυτέψετε μια νησίδα (παρτέρι) στο γκαζόν θα πρέπει απαραίτητα να βγει το γκαζόν απ’ όλη την επιφάνεια της νησίδας. Αν μείνει θα σταχυάσει και θα καλύψει το κάτω μέρος των φυτών κάτι που είναι αντιαισθητικό και κάνει κακό στις τριανταφυλλιές.
Φυτεύετε πάντα 20-30 εκ. από την άκρη του γκαζόν. Έτσι θα μπορείτε να το κουρεύετε χωρίς να σας εμποδίζουν οι τριανταφυλλιές και δεν θα σταχυάζει στην άκρη.
Φροντίστε να ποτίζετε με χαμηλά μπεκ το γκαζόν γύρω από τις τριανταφυλλιές, τοποθετώντας τα κατάλληλα γύρω από το κάθε παρτέρι (νησίδα). Έτσι το φύλλωμα τους δεν θα βρέχεται κάθε φορά που θα ποτίζετε το γκαζόν και δεν θα έχετε πρόβλημα με ασθένειες.
7.Αναρριχήσεις: 2 συμβουλές για τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές.
Αν οι αναρριχώμενες σας την πρώτη χρονιά πάνε ν’ ανθίσουν χαμηλά και δεν βγάζουν ισχυρούς κλώνους από τη βάση, τότε μην αφήνετε τα μπουμπούκια ν’ ανθίσουν.
Αφαιρέστε τα με το χέρι, τσακίζοντας τα στην άκρη του μίσχου.

Να λυγίζετε στα πλάγια τα κλαδιά των αναρριχώμενων τριανταφυλλιών. Ανθίζουν περισσότερο.

Πάνος Αβράμης

 .agrotikabook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.